Jak zrobić ciasto z truskawkami: łatwy przepis
2023-05-10
średni
40 min
4
Lekkie, kruche ciasto z truskawkami z pianką budyniową i kruszonką to nasza propozycja na sezon letni. Wbrew pozorom przepis na placek z truskawkami
jest bardzo prosty, a ciasto doskonałe.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 1/2 kg truskawek
- Delikatna budyniowa pianka:
- 5 białek
- pół szklanki drobnego cukru - truskawki są słodkie
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- cukier waniliowy (1 opakowanie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm – część ciasta przeznaczyć na podwyższone brzegi. Formę wyłożoną ciastem włożyć na 30 minut do zamrażarki.
- Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Ciasto podpiec, aby nie wchłaniało wilgoci.
- Przygotować piankę budyniową: ubijać białka na sztywno. Gdy piana jest już sztywna powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
- Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
- Piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód, ułożyć na niej truskawki.
- Kruszonkę przygotowujemy mieszając mąkę, cukier i cukier waniliowy. Całość polewamy roztopionym i wystudzonym masłem i mieszamy starannie.
- Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto i zapiekamy całość w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Ciasto z truskawkami podajemy po wystudzeniu. Smacznego!
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Zobacz też galerię z przepisami na inne, pyszne ciasta z truskawkami