Jak zrobić ciasto z truskawkami: łatwy przepis

Jak zrobić ciasto z truskawkami: łatwy przepis
Autor: Shutterstock Domowe ciasto z truskawkami idealne na wiosenno-letnie popołudnie
średni
40 min
4

Lekkie, kruche ciasto z truskawkami z pianką budyniową i kruszonką to nasza propozycja na sezon letni. Wbrew pozorom przepis na placek z truskawkami

jest bardzo prosty, a ciasto doskonałe.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg truskawek
  • Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • pół szklanki drobnego cukru - truskawki są słodkie
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm – część ciasta przeznaczyć na podwyższone brzegi. Formę wyłożoną ciastem włożyć na 30 minut do zamrażarki.
  • Piekarnik nagrzać do 175 st. C. Ciasto podpiec, aby nie wchłaniało wilgoci.
  • Przygotować piankę budyniową: ubijać białka na sztywno. Gdy piana jest już sztywna powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach.
  • Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • Piankę wyłożyć na podpieczony kruchy spód, ułożyć na niej truskawki.
  • Kruszonkę przygotowujemy mieszając mąkę, cukier i cukier waniliowy. Całość polewamy roztopionym i wystudzonym masłem i mieszamy starannie.
  • Tak przygotowaną kruszonką posypujemy ciasto i zapiekamy całość w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-40 minut. Ciasto z truskawkami podajemy po wystudzeniu. Smacznego!
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?

Zobacz też galerię z przepisami na inne, pyszne ciasta z truskawkami

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej