Jak upiec szarlotkę? Przepis na jabłecznik wysoki na kruchym cieście

2016-11-09
przepis-na-jablecznik-wysoki-w-kruchym-ciescie-jak-zrobic-pyszna.jpg
Autor: photos.com Ciasto z jabłkami to jesienny hit. Podajemy przepis na jabłecznik na kruchym cieście
średni
80 min
4

Najlepsza szarlotka wychodzi jesienią, przygotowana ze świeżych polskich jabłek. Wypróbuj sprawdzony przepis na jabłecznik, czyli ciasto kruche wypełnione cząstkami aromatycznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakuje na ciepło, z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.

Składniki

kruche ciasto:

250 g (2 kubki) mąki

2½ łyżeczki proszku do pieczenia

125 g zimnego, posiekanego masła

2 łyżki miałkiego cukru

2 jajka

1-2 łyżki mleka

nadzienie:

8 dużych jabłek

2 duże kawałki skórki cytrynowej

6 goździków

kawałek cynamonu

125 g (1/2 kubka) cukru

1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, palcami rozetrzyj z masłem. Dodaj cukier, jajka, większość mleka. Szerokim nożem wyrób ciasto, dodając ewentualnie resztę mleka.

Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj, wyłóż dno oraz boki formy. Z reszty uformuj krążek o średnicy formy (na wierzch ciasta). Chłodź w lodówce około 20 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grube plastry. Połącz ze skórką cytrynową, goździkami, cynamonem, cukrem i 500 ml (2 kubkami) wody.

Przykryj, duś 10 minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmij, odcedź, ostudź. Wyjmij skórkę cytrynową, goździki i cynamon.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Jabłka przełóż do formy wyłożonej ciastem. Na wierzchu ułóż pozostały krążek ciasta. Lekko roztrzep jajko, posmaruj nim brzegi ciasta, by się skleiły.

Nadmiar ciasta uformuj w falbankę. Wierzch nakłuj widelcem. Posmaruj całość jajkiem.

Piecz około 50 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 minut. Dopiero teraz wyjmij ciasto.