Jak upiec szarlotkę? Przepis na jabłecznik wysoki na kruchym cieście

2021-03-29
przepis-na-jablecznik-wysoki-w-kruchym-ciescie-jak-zrobic-pyszna.jpg
Autor: photos.com Ciasto z jabłkami to jesienny hit. Podajemy przepis na jabłecznik na kruchym cieście
średni
80 min
4

Najlepsza szarlotka wychodzi jesienią, przygotowana ze świeżych polskich jabłek. Wypróbuj sprawdzony przepis na jabłecznik, czyli ciasto kruche wypełnione cząstkami aromatycznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakuje na ciepło, z kulką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 250 g (2 kubki) mąki
  • 2½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego, posiekanego masła
  • 2 łyżki miałkiego cukru
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mleka
  • nadzienie:
  • 8 dużych jabłek
  • 2 duże kawałki skórki cytrynowej
  • 6 goździków
  • kawałek cynamonu
  • 125 g (1/2 kubka) cukru
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę i proszek do pieczenia przesiej, palcami rozetrzyj z masłem. Dodaj cukier, jajka, większość mleka. Szerokim nożem wyrób ciasto, dodając ewentualnie resztę mleka.
  • Przełóż ciasto na obsypaną mąką stolnicę, zagnieć. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj, wyłóż dno oraz boki formy. Z reszty uformuj krążek o średnicy formy (na wierzch ciasta). Chłodź w lodówce około 20 minut.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w grube plastry. Połącz ze skórką cytrynową, goździkami, cynamonem, cukrem i 500 ml (2 kubkami) wody.
  • Przykryj, duś 10 minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmij, odcedź, ostudź. Wyjmij skórkę cytrynową, goździki i cynamon.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Jabłka przełóż do formy wyłożonej ciastem. Na wierzchu ułóż pozostały krążek ciasta. Lekko roztrzep jajko, posmaruj nim brzegi ciasta, by się skleiły.
  • Nadmiar ciasta uformuj w falbankę. Wierzch nakłuj widelcem. Posmaruj całość jajkiem.
  • Piecz około 50 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 minut. Dopiero teraz wyjmij ciasto.