Jabłka pod kruszonką: przepis na smaczny i zdrowy deser na Boże Narodzenie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Jabłka pod kruszonką mogą okazać się wspaniałą świąteczną alternatywą dla ciężkich ciast z dużą ilością tłustego kremu. Chociaż w trakcie Bożego Narodzenia najczęściej robimy sobie wolne od diety i bez wyrzutów sumienia oddajemy się konsumpcji słodyczy, to jednak przygotowując świąteczne dania warto pomyśleć także i o mniej kalorycznych słodkich przekąskach - na przykład o jabłkach pod kruszonką.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 14 dag masła
- 12 dag cukru
- żółtko
- 1 kg twardych jabłek
- szczypta cynamonu albo kardamonu
- garść orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, cukru i żółtka zagniatamy kruszonkę.
- Jeśli będzie zbyt sypka, dodajemy więcej masła.
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na większe kawałki.
- Jabłka smażymy krótko na maśle z dodatkiem cynamonu albo kardamonu.
- Jabłka przekładamy do kokilek wysmarowanych masłem. Posypujemy kruszonką i posiekanymi orzechami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż kruszonka się zezłoci (ok. 20 minut).