Jabłecznik biszkoptowy: przepis na delikatny i pyszny biszkopt z jabłkami
2020-10-25
łatwy
20 min
4
Nie do uwierzenia, że zwykły biszkopt z jabłkami może być tak smaczny! Oto fantastyczna szarlotka mojej Babci Haliny, którą przygotujesz w 10 minut. Delikatny, pyszny i bardzo smaczny jabłecznik biszkoptowy w sam raz do popołudniowej herbaty!
Macie apetyt na więcej? Oto sprytne przepisy na łatwe ciasta:
Biszkopt z owocami z patelni: pyszne ciasto bez piekarnika
Babka z tartymi jabłkami: łatwy przepis na pyszny jabłecznik na szybko
Mamina szarlotka na cieście z kaszą manną
SKŁADNIKI
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 170 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z oryginalną wanilią (jeszcze lepiej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- 2 duże lub 4 małe jabłka, obrane i pokrojone w duża kostkę
- oraz forma o wymiarach 23x23 cm i wysokości około 4 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielić od białek. Białki ubić osobno z 1 łyżką cukru.
- Masło utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
- Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku i miksować do uzyskania jednorodnej masy.
- Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać.
- Dodać w trzech porcjach pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki.
- Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Kawałki owoców ułożyć na powierzchni ciasta.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 50-60 minut.
Jajka – zdrowie w skorupce