Biszkopt z owocami z patelni: pyszne ciasto bez piekarnika

Biszkopt z owocami z patelni: pyszne ciasto bez piekarnika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Biszkopt z owocami z patelni to najlepszy pomysł na pyszne ciasto bez piekarnika. Możecie dowolnie zmieniać dodatki, zamiast jabłek użyć borówek amerykańskich. Rozpływający się w ustach biszkopt i soczyste owoce to idealne połączenie. 

Składniki

  • 3 jajka

  • 150 g mąki pszennej

  • 15 g cukru pudru

  • 15 g cukru waniliowego lub wanilinowego

  • 3 g proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 1 szczypta cynamonu

  • 1 jabłko, 1 gruszka

  • 15 g migdałów łuskanych

  • olej do posmarowania patelni

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na półplasterki. Oprószyć cynamonem. 

  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać do ciasta.

  • Patelnię rozgrzać, uprażyć na niej migdały i zaraz zdjąć. Migdały zachować. 

  • Gorącą patelnię posmarować cienko olejem. Wylać na nią ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki owoców, wtykając je w ciasto.

  • Przykryć szczelnie pokrywką i na wolnym ogniu ogrzewać przez 20 minut lub do czasu, gdy ciasto zetnie się na wierzchu. Czas podajemy w przybliżeniu, bo wszystko zależy od rodzaju patelni i palnika. 

  • Przed podaniem posypać migdałami i oprószyć cukrem pudrem. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,6