Fale Dunaju z jabłkami - stary, sprawdzony przepis

2021-11-04
Fale Dunaju z jabłkami - stary, sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto na Fale Dunaju dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao
średni
60 min
4

Ciasto Fale Dunaju z jabłkami przygotowane według tego wypróbowanego przepisu zawsze się udaje. To doskonałe ciasto na jesienny deser - jest w nim kakao, jabłka i delikatny krem budyniowy. Dzięki tej kombinacji ciasto nie jest suche ani mdłe.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 6 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6-7 kwaśnych jabłek
  •  
  • Krem:
  • kostka masła lub margaryny
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wstawić do lodówki.
  • Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, dodać żółtka, olejek rumowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Starannie wymieszać i dodać pianę z białek.
  • Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać
  • Na jasne ciasto wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzchu lekko wciskając rozłożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki.
  • Piec około 45 minut w temperaturze 180-190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić. W tym czasie przygotować krem budyniowy.
  • Z mleka i obu rodzajów mąki oraz cukru ugotować gęsty budyń - zagotować 3/4 mleka z cukrem, pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką i ten płyn wlać do gotującego się mleka - cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
  • Budyń ostudzić pod przykryciem (by nie powstał brzydki kożuch).
  • Masło utrzeć mikserem na tzw. puch, a następnie dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując.
  • Masę wyłożyć na ciasto, które można jeszcze ozdobić gotową polewą czekoladową.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?