Fale Dunaju z jabłkami - stary, sprawdzony przepis
2021-11-04
średni
60 min
4
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami przygotowane według tego wypróbowanego przepisu zawsze się udaje. To doskonałe ciasto na jesienny deser - jest w nim kakao, jabłka i delikatny krem budyniowy. Dzięki tej kombinacji ciasto nie jest suche ani mdłe.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 kostka masła lub margaryny
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- olejek rumowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6-7 kwaśnych jabłek
- Krem:
- kostka masła lub margaryny
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wstawić do lodówki.
- Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości, dodać żółtka, olejek rumowy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Starannie wymieszać i dodać pianę z białek.
- Ciasto podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i dokładnie wymieszać
- Na jasne ciasto wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzchu lekko wciskając rozłożyć jabłka obrane i pokrojone na ćwiartki.
- Piec około 45 minut w temperaturze 180-190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić. W tym czasie przygotować krem budyniowy.
- Z mleka i obu rodzajów mąki oraz cukru ugotować gęsty budyń - zagotować 3/4 mleka z cukrem, pozostałe zimne mleko wymieszać z mąką i ten płyn wlać do gotującego się mleka - cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
- Budyń ostudzić pod przykryciem (by nie powstał brzydki kożuch).
- Masło utrzeć mikserem na tzw. puch, a następnie dodawać do niego po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując.
- Masę wyłożyć na ciasto, które można jeszcze ozdobić gotową polewą czekoladową.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?