Dwuwarstwowe ciasto z orzechów włoskich - efektowne i nietrudne

Dwuwarstwowe ciasto z orzechów włoskich - efektowne i nietrudne
Autor: Shutterstock Dwuwarstwowe ciasto z orzechów włoskich to biszkopt białkowy z dodatkiem orzechów i aksamitna pianka z żółtek i śmietany.
łatwy
60 min
5

Dwuwarstwowe ciasto z orzechów włoskich jest pyszne i bardzo efektowne, a na dodatek wcale nie trudne do przygotowania. Warto je zrobić na bardziej uroczyste okazje.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 7 białek
  • 7 dag cukru
  • 10 dag orzechów włoskich mielonych
  • 10 dag mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pianka:
  • 7 żółtek
  • 12 dag cukru
  • 350 ml śmietany 30%
  • 10 gramów żelatyny + 20 ml wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier, a kiedy białka są już ubite i lśniące, dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, delikatnie mieszamy. Nie używamy już wtedy miksera, tylko szpatułki.
  • Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Upieczone i wystudzone ciasto wyciągamy z formy. Możemy je lekko nasączyć naparem z kawy.
  • Żółtka mieszamy z cukrem, miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Żelatynę zalewamy wodą i po napęcznieniu podgrzewając rozpuszczamy (uważając, by jej nie zagotować).
  • Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną masą jajeczną. Na koniec dolewamy żelatynę i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
  • Piankę wykładamy na upieczone ciasto, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy uprażonymi kawałkami orzechów włoskich.
Jedz orzechy na zdrowie!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej