Dwuwarstwowe ciasto z orzechów włoskich - efektowne i nietrudne
2021-05-17
łatwy
60 min
5
Dwuwarstwowe ciasto z orzechów włoskich jest pyszne i bardzo efektowne, a na dodatek wcale nie trudne do przygotowania. Warto je zrobić na bardziej uroczyste okazje.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 7 białek
- 7 dag cukru
- 10 dag orzechów włoskich mielonych
- 10 dag mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pianka:
- 7 żółtek
- 12 dag cukru
- 350 ml śmietany 30%
- 10 gramów żelatyny + 20 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W trakcie ubijania dosypujemy porcjami cukier, a kiedy białka są już ubite i lśniące, dosypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz orzechy, delikatnie mieszamy. Nie używamy już wtedy miksera, tylko szpatułki.
- Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Upieczone i wystudzone ciasto wyciągamy z formy. Możemy je lekko nasączyć naparem z kawy.
- Żółtka mieszamy z cukrem, miskę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy je w kąpieli wodnej, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
- Żelatynę zalewamy wodą i po napęcznieniu podgrzewając rozpuszczamy (uważając, by jej nie zagotować).
- Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzoną masą jajeczną. Na koniec dolewamy żelatynę i miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia składników.
- Piankę wykładamy na upieczone ciasto, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ozdabiamy uprażonymi kawałkami orzechów włoskich.
Jedz orzechy na zdrowie!