Domowe muffinki z malinami i białą czekoladą: przepis
2021-07-21
łatwy
15 min
4
Muffinki z malinami i białą czekoladą to hit każdego letniego przyjęcia. Pyszne, wilgotne i łatwe do przygotowania. Wystarczy 30 minut i pyszne muffinki są gotowe.
SKŁADNIKI
- 2 tabliczki (200 g) białej czekolady, drobno posiekanej,
- 1 szklanka malin, mogą być mrożone,
- 2 szklanki mąki,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g masła, roztopionego i ostudzonego,
- 1 jajko,
- 1 cukier waniliowy,
- 2/3 szklanki jasnego brązowego cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik należy nagrzać do temperatury 200ºC. Formę na muffinki wysmarować masłem (najwygodniej będzie wysmarować pędzelkiem) lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
- W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
- W drugiej misce połączyć mleko, masło, jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - ten sposób jest dużo szybszy niż łyżka. Dodać czekoladę i maliny.
- Masą wypełniać foremkę. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.
- Gdy ciastka ostygną udekorować np. listkami z białej czekolady lub cukierkami m&m's.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?