Czekoladowy pudding z czerstwego ciasta drożdżowego: roślinny przepis na pyszną zapiekankę

Czekoladowy pudding z czerstwego ciasta drożdżowego: roślinny przepis na pyszną zapiekankę
Autor: Shutterstock.com Czekoladowa zapiekanka z czerstwego ciasta drożdżowego
łatwy
10 min
6

Czekoladowy pudding z czerstwego ciasta drożdżowego to mój podrasowany przepis na brytyjski klasyk. Uwielbiam ciasto drożdżowe i zawsze piekę lub kupuję więcej. Z myślą, że jak coś zostanie to zamienię czerstwe ciasto w pyszną zapiekankę. Zazwyczaj piekę czekoladową zapiekankę z chałki z sosem na bazie bananów, napoju roślinnego i siemienia lnianego. Można także zamienić te składniki na mleko krowie i jajka kurze. Wszystko dokładnie opisałam w przepisie. Lojalnie Was ostrzegam, ten deser jest tak pyszny, że można się uzależnić. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 300 g czerstwego ciasta drożdżowego, babki lub chałki
  • 50 g rodzynek sułtanek
  • 100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 2 banany, przejrzałe, z ciemno-brązową skórką i brunatne w środku
  • 60 ml jogurtu (roślinnego lub mlecznego)
  • 220 ml mleka ( pochodzenia roślinnego lub nabiału)
  • 40 g nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 75 ml wody (lub 2 duże jajka) 
  • jogurt lub śmietana lub lody śmietankowe (na bazie roślin lub nabiałowe) do podania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym i rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem do 180°C, piekarnik gazowy stopień 6).
  • Pokrój ciasto w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym z sułtankami i posiekaną czekoladą. 
  • Zblenduj dojrzałe banany, jogurt (roślinny lub nabiał), mleko (pełne mleko pochodzenia roślinnego lub nabiał), cukier, kakao w proszku, sól morską i namoczone nasiona lnu (lub jajka). 
  • Polej tą mieszaniną ciasto. Odstaw na 20 minut. Następnie piecz przez 40 minut. Podawaj od razu lub odstaw do ostygnięcia. Podaj z jogurtem lub śmietaną lub lodami.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej