Czekoladowy pudding z czerstwego ciasta drożdżowego: roślinny przepis na pyszną zapiekankę
2021-04-08
łatwy
10 min
6
Czekoladowy pudding z czerstwego ciasta drożdżowego to mój podrasowany przepis na brytyjski klasyk. Uwielbiam ciasto drożdżowe i zawsze piekę lub kupuję więcej. Z myślą, że jak coś zostanie to zamienię czerstwe ciasto w pyszną zapiekankę. Zazwyczaj piekę czekoladową zapiekankę z chałki z sosem na bazie bananów, napoju roślinnego i siemienia lnianego. Można także zamienić te składniki na mleko krowie i jajka kurze. Wszystko dokładnie opisałam w przepisie. Lojalnie Was ostrzegam, ten deser jest tak pyszny, że można się uzależnić. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 300 g czerstwego ciasta drożdżowego, babki lub chałki
- 50 g rodzynek sułtanek
- 100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
- 2 banany, przejrzałe, z ciemno-brązową skórką i brunatne w środku
- 60 ml jogurtu (roślinnego lub mlecznego)
- 220 ml mleka ( pochodzenia roślinnego lub nabiału)
- 40 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 3 łyżki kakao w proszku
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zmieszanego z 75 ml wody (lub 2 duże jajka)
- jogurt lub śmietana lub lody śmietankowe (na bazie roślin lub nabiałowe) do podania (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym i rozgrzej piekarnik do 200°C (z termoobiegiem do 180°C, piekarnik gazowy stopień 6).
- Pokrój ciasto w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym z sułtankami i posiekaną czekoladą.
- Zblenduj dojrzałe banany, jogurt (roślinny lub nabiał), mleko (pełne mleko pochodzenia roślinnego lub nabiał), cukier, kakao w proszku, sól morską i namoczone nasiona lnu (lub jajka).
- Polej tą mieszaniną ciasto. Odstaw na 20 minut. Następnie piecz przez 40 minut. Podawaj od razu lub odstaw do ostygnięcia. Podaj z jogurtem lub śmietaną lub lodami.