Czekoladowe ciasto z orzechami: prosty przepis na pyszne ciasto
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Czekoladowe ciasto z orzechami to bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny wypiek. Sprawdź, jak przygotować ten łatwy i pyszny deser. Podajemy dobry przepis.
Nie lubisz orzechów? Zamień je na 55 g czekolady w kawałkach lub ulubionych cukierków.
SKŁADNIKI
- 135 g margaryny
- 140 g czekolady deserowej (połamanej na kawałeczki)
- 3 średnie jajka
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 40 g mąki pszennej uniwersalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- 55 g drobno posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 160°.
- Włożyć margarynę i czekoladę do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z gorącą wodą i pozostawić do stopienia (ewentualnie włożyć do kuchenki mikrofalowej na średnią moc, od czasu do czasu mieszać aż do stopienia). Wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
- W osobnej misce ubić białka z cukrem i aromatem waniliowym. Wymieszać z masą czekoladową.
- Przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli wsypać do masy i wymieszać. Dodać posiekane orzechy włoskie.
- Przełożyć masę do przygotowanej foremki.
- Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku przez 40-50 minut. Pozostawić do schłodzenia w foremce, a następnie pociąć na sześciany.