Czekoladowe ciasto gryczane- jak zrobić?

ciasto-gryczane-jak-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto z mąki gryczanej jest o wiele zdrowsze od wypieku wykonanego z mąki pszennej.
średni
60 min
4

Czekoladowe ciasto gryczane zawiera w sobie wiele niestandardowych składników. To w jego wnętrzu aromat świeżych daktyli przenika się ze śliwkami i orzechami. Oprócz ciekawych walorów smakowych należy dodać, że jest również niezwykle zdrowe, ponieważ zamiast standardowej mąki przygotowuje się je ze zmielonej gryki.

SKŁADNIKI

  • 1.5 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1.5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 1.5 szklanki orzechów
  • 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki kakao
  • trzy szklanki mleka
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • dwie szklanki daktyli
  • 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • połówki orzechów do dekoracji (albo konfitury z wiśni)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kasze gryczane i szklankę orzechów mielimy w młynku na mąkę, łączymy je ze skrobią ziemniaczaną, kakaem, solą i odrobiną sody.
  • Pokrojone w małe kawałki daktyle zalewamy dwiema szklankami mleka i odstawiamy, po pół godzinie miękkie rozdrabniamy na pastę. Powinna być dość płynna.
  • Dodajemy ją do sypkiej masy, łączymy z powidłami śliwkowymi i szklanką mleka (w razie potrzeby większą ilością).
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę i zdobimy ciasto połówkami orzechów. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Aleksandra Wesołowska
więcej