Czekoladowe ciasto gryczane- jak zrobić?
2021-03-29
średni
60 min
4
Czekoladowe ciasto gryczane zawiera w sobie wiele niestandardowych składników. To w jego wnętrzu aromat świeżych daktyli przenika się ze śliwkami i orzechami. Oprócz ciekawych walorów smakowych należy dodać, że jest również niezwykle zdrowe, ponieważ zamiast standardowej mąki przygotowuje się je ze zmielonej gryki.
SKŁADNIKI
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej palonej
- 1.5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- 1.5 szklanki orzechów
- 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
- pół szklanki kakao
- trzy szklanki mleka
- mały słoik powideł śliwkowych
- dwie szklanki daktyli
- 2 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- szczypta soli
- połówki orzechów do dekoracji (albo konfitury z wiśni)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kasze gryczane i szklankę orzechów mielimy w młynku na mąkę, łączymy je ze skrobią ziemniaczaną, kakaem, solą i odrobiną sody.
- Pokrojone w małe kawałki daktyle zalewamy dwiema szklankami mleka i odstawiamy, po pół godzinie miękkie rozdrabniamy na pastę. Powinna być dość płynna.
- Dodajemy ją do sypkiej masy, łączymy z powidłami śliwkowymi i szklanką mleka (w razie potrzeby większą ilością).
- Formę wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę i zdobimy ciasto połówkami orzechów. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.