Czekoladowa tarta z wiśniami – sprawdzony przepis na pyszny deser czekoladowo-wiśniowy
Tarta z czekoladą i wiśniami to deser tyleż pyszny, co nietrudny do wykonania. Ciasto czekoladowe należy do łatwiejszych w przygotowaniu, a dekoracja owocowa to już dziecinna igraszka. Oto, jak zrobić czekoladową tartę z wiśniami.
Czekolada to deser wszech czasów. W każdej postaci jest wyśmienita, nawet czytanie o niej pobudza nasze kubki smakowe. Czekolada nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również poprawia nastrój, a dzieje się tak za sprawą serotoniny i endorfin, które potęgują odczuwanie przyjemności i przeciwdziałają stresom. Już jedna kostka czekolady sprawi, że poprawi się nam samopoczucie. Pamiętajmy jednak, że umiar i w tym przypadku jest wskazany, ponieważ czekolada jest bardzo kaloryczna. Polecamy przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami.
SKŁADNIKI
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 4 jaja
- 100 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 300-400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub z kompotu)
- 2 galaretki wiśniowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Galaretki wsypujemy do dużej miski i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Masło i czekoladę rozpuszczamy w garnku i studzimy. Żółtka ucieramy z 75 g cukru pudru. Dodajemy ostudzoną czekoladę i nadal ucieramy. Kakao i sodę mieszamy z mąką, a następnie dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy. Masę z białek przekładamy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku.
- Galaretkę wstawiamy do lodówki, by zgęstniała, ale się nie ścięła całkowicie. Na wystudzonym cieście układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest gotowe jak galaretka się całkowicie zetnie. proponujemy podawanie z gałką lodów waniliowych. Smacznego.