Czekoladowa tarta z wiśniami – sprawdzony przepis na pyszny deser czekoladowo-wiśniowy

2020-10-14
Czekoladowa tarta z wiśniami – sprawdzony przepis na pyszny deser czekoladowo-wiśniowy
Autor: Shutterstock Czekoladową tartę z wiśniami możesz podać z galaretką lub obsypaną cukrem pudrem.
łatwy
45 min
4

Tarta z czekoladą i wiśniami to deser tyleż pyszny, co nietrudny do wykonania. Ciasto czekoladowe należy do łatwiejszych w przygotowaniu, a dekoracja owocowa to już dziecinna igraszka. Oto, jak zrobić czekoladową tartę z wiśniami.

Czekolada to deser wszech czasów. W każdej postaci jest wyśmienita, nawet czytanie o niej pobudza nasze kubki smakowe. Czekolada nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również poprawia nastrój, a dzieje się tak za sprawą serotoniny i endorfin, które potęgują odczuwanie przyjemności i przeciwdziałają stresom. Już jedna kostka czekolady sprawi, że poprawi się nam samopoczucie. Pamiętajmy jednak, że umiar i w tym przypadku jest wskazany, ponieważ czekolada jest bardzo kaloryczna. Polecamy przepis na pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami.

Składniki

150 g gorzkiej czekolady

150 g masła

4 jaja

100 g mąki

150 g cukru pudru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka sody

300-400 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub z kompotu)

2 galaretki wiśniowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Galaretki wsypujemy do dużej miski i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło i czekoladę  rozpuszczamy w garnku i studzimy. Żółtka ucieramy z 75 g cukru pudru. Dodajemy ostudzoną czekoladę i nadal ucieramy. Kakao i sodę mieszamy z mąką, a następnie dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier i dalej miksujemy. Masę z białek przekładamy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem formy i pieczemy około 30-35 minut w nagrzanym piekarniku.

Galaretkę wstawiamy do lodówki, by zgęstniała, ale się nie ścięła całkowicie. Na wystudzonym cieście układamy wiśnie i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki. Ciasto jest gotowe jak galaretka się całkowicie zetnie. proponujemy podawanie z gałką lodów waniliowych. Smacznego.