Czarne z wiśniami - przepis na ciasto czekoladowe

2021-03-29
Marta Kościelska
Ciasto czarne z wiśniami
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami.
łatwy
25 min
4

Przepis na "Czarne z wiśniami" dziedziczony jest w naszej rodzinie od pokoleń. Placek ten zachwyca wszystkich swym wyglądem, nieodpartym urokiem, a przede wszystkim - cudownym smakiem. Nie jest ani zbyt słodkie, ani zbyt gorzkie, a połączenie czekoladowego biszkopta, wiśni i doskonałego kremu czaruje wszystkich tych, którzy mieli okazję go skosztować - mówi Marta Kościelska, autorka przepisu.

Babeczki wiśniowe serca 

Ciasto czekoladowe z wiśniami

Murzynek z wiśniami

Torciki wiśniowo-czekoladowe podawane z musem 

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 8 jaj
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • odrobina cynamonu
  • słoik wiśni
  •  
  • MASA:
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • kieliszek wódki
  •  
  • POLEWA:
  • 1/3 kostki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 czubata łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jaja z cukrem dobrze ubij.
  • Wymieszaj je z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia, aby nie było grudek.
  • Ciasto piecz w temperaturze 150oC przez 30 - 40 minut.
  • Po upieczeniu skrop ciasto wódką.
  • Przygotuj masę. W rondelku rozpuść masło i wystudź, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Składniki polewy rozpuść na gorącej parze, lecz nie gotuj.
  • Zimne ciasto posmaruj masą (na grubość około 1 cm).
  • Następnie polej je polewą czekoladową i udekoruj wiśniami.
Marta Kościelska