Cudownie wilgotne ciasto Koliber. Bananowo-ananasowy smakołyk z korzenną nutą

Ciasto Koliber
Autor: Shutterstock Ciasto Koliber to przepyszny deser na każda okazję.
średni
60 min
10

Ciasto Koliber ma same zalety: jest łatwe do przygotowania, nawet bez miksera, cudownie wilgotne i niesamowicie smaczne. Łączy w sobie słodycz bananów, soczystość ananasa i chrupkość orzechów i aromat kokosa z delikatną nuta cynamonu i aksamitna konsystencją śmietankowego serka. U nas stało się już niemal kultowym deserem. Żadne rodzinne spotkanie nie jest pełne, jeśli nie zakończymy go kawałkiem koliberka.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 szklanki orzechów pekan lub wloskich
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 puszka ananasa
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • Krem:
  • 250 g serka śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 5-6 krążków ananasa z puszki
  • mleko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Rozsypać na niej równomiernie wiórki i orzechy. Uprażyć w piekarniku - ok. 10 min w temperaturze 150 st. C.
  • Obserwować proces prażenia i jak tylko wiórki się  zazłocą - wyjąć blachę z piekarnika. Uprażone wiórki i orzechy zmielić na mączkę.
  • W dużej misce wymieszaj: mąkę, oba rodzaje cukru, sodę, proszek i przyprawy.
  •  W drugiej misce wymieszaj rozkłócone jajka ze zmielonymi orzechami (odłóż nieco do dekoracji - jeśli chcesz).
  • Dodaj olej, jogurt, drobno posiekanego ananasa, rozgniecione na papkę banany i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką, nie za długo - wystarczy, że składniki się połączą w jednolitą masę.
  • Tortownicę o średnicy ok 20-22 cm posmarować tłuszczem i poruszyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch i stuknąć blaszką kilka razy o blat.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. i piecz ok 35 minut, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy.
  • Wyjmij z piekarnika i na 15 minut pozostaw w blaszce, następnie wyjmij z formy i wystudź na blaszce.
  • Masło i serek utrzyj na puszystą masę, dodaj jogurt i zmiksuj krótko. Następnie dodawaj partiami cukier [puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Dodaj posiekanego ananasa i wymieszaj. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty dodaj cukry, a jeśli zbyt rzadki dodaj odrobine mleka.
  • Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty i przełóż kremem. Wstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż krem się ściśnie.
  • Wyjmij ciasto z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem. Udekoruj wg uznania.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej