Cudownie wilgotne ciasto Koliber. Bananowo-ananasowy smakołyk z korzenną nutą
2023-01-20

średni
60 min
10
Ciasto Koliber ma same zalety: jest łatwe do przygotowania, nawet bez miksera, cudownie wilgotne i niesamowicie smaczne. Łączy w sobie słodycz bananów, soczystość ananasa i chrupkość orzechów i aromat kokosa z delikatną nuta cynamonu i aksamitna konsystencją śmietankowego serka. U nas stało się już niemal kultowym deserem. Żadne rodzinne spotkanie nie jest pełne, jeśli nie zakończymy go kawałkiem koliberka.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru białego
- 0,5 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 2 szklanki orzechów pekan lub wloskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju
- 0,5 szklanki jogurtu greckiego
- 1 puszka ananasa
- 3-4 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- Krem:
- 250 g serka śmietankowego
- 1 kostka masła
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- szczypta soli
- 2 szklanki cukru
- 5-6 krążków ananasa z puszki
- mleko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Rozsypać na niej równomiernie wiórki i orzechy. Uprażyć w piekarniku - ok. 10 min w temperaturze 150 st. C.
- Obserwować proces prażenia i jak tylko wiórki się zazłocą - wyjąć blachę z piekarnika. Uprażone wiórki i orzechy zmielić na mączkę.
- W dużej misce wymieszaj: mąkę, oba rodzaje cukru, sodę, proszek i przyprawy.
- W drugiej misce wymieszaj rozkłócone jajka ze zmielonymi orzechami (odłóż nieco do dekoracji - jeśli chcesz).
- Dodaj olej, jogurt, drobno posiekanego ananasa, rozgniecione na papkę banany i esencję waniliową. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką, nie za długo - wystarczy, że składniki się połączą w jednolitą masę.
- Tortownicę o średnicy ok 20-22 cm posmarować tłuszczem i poruszyć mąką. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch i stuknąć blaszką kilka razy o blat.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. i piecz ok 35 minut, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów formy.
- Wyjmij z piekarnika i na 15 minut pozostaw w blaszce, następnie wyjmij z formy i wystudź na blaszce.
- Masło i serek utrzyj na puszystą masę, dodaj jogurt i zmiksuj krótko. Następnie dodawaj partiami cukier [puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Dodaj posiekanego ananasa i wymieszaj. Gdyby krem okazał się zbyt gęsty dodaj cukry, a jeśli zbyt rzadki dodaj odrobine mleka.
- Wystudzone ciasto przekrój na 3 blaty i przełóż kremem. Wstaw ciasto do lodówki i poczekaj, aż krem się ściśnie.
- Wyjmij ciasto z lodówki na 1-2 godziny przed podaniem. Udekoruj wg uznania.
Ananas – dlaczego warto go jeść?