Clafoutis z jagodami lub borówkami amerykańskimi [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Clafoutis z jagodami, czyli owoce zapiekane w cieście naleśnikowym to świetny pomysł na wykorzystanie sezonowych owoców podczas letniego przyjęcia. Pamiętaj, że clafoutis najlepiej smakuje na ciepło, lekko oprószone cukrem pudrem!
Letni pudding z owoców jagodowych
Kozi ser z jagodami: sałatka afrodyzjak
SKŁADNIKI
- 200 g twarożku kanapkowo – sernikowego
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g mąki
- 50 g cukru pudru
- 250 g jagód lub borówek amerykańskich
- masło do natłuszczenia foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą posmarować masłem.
- Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremek.
- Na wierzchu ułożyć owoce, zapiekać ok. 20 minut w 190ºC.
- Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.