Ciasto Zemsta teściowej, czyli odwet na super słodko. Deser na gotowym cieście francuskim

Zemsta teściowej
Autor: Shutterstock Ciasto zemsta teściowej to znakomity deser dla każdego.
łatwy
50 min
10

Ciasto Zemsta teściowej to znakomity deser, który nie wymaga, ani specjalnych umiejętności, ani zbyt wiele pracy. W tej wersji zemstę przygotowuje się na gotowym cieście francuskim, które przekłada się lekką bitą śmietaną i wyrazistą galaretką z wiśniami. W wersji dla dorosłych do galaretki można użyć owoców pozostałych po zlaniu nalewki, ciasto wtedy smakuje obłędnie, ale trzeba uważać z ilością :). 

SKŁADNIKI

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • Warstwa wiśniowa:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanki soku wiśniowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 szklanki wiśni bez pestek
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C.
  • Ciasto rozwinąć i przyciąć do wielkości blaszki, w której będziemy składać deser.
  • 2 blaszki wyłożyć papierem, przełożyć na nie ciasto i wstawić do piekarnika.
  • Piec ok 15-20 minut aż ciasto ładnie się zrumieni, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Gdy ciasto wystygnie ostrożnie wyjąć je razem z papierem z blaszek i każdy kawałek przeciąć w proporcji 2:1 (najlepiej nożem z ząbkami).
  • Wodę zagotować z sokiem wiśniowym. W gorącej rozpuścić dokładnie galaretkę i żelatynę, a gdy nieco przestygnie dodać wiśnie. odstawić do stężenia.
  • Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami i żelatyną.
  • Spód blaszki wyłożyć folią aluminiową i położyć większy kawałek ciasta francuskiego.
  • Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami i przykryć dwoma mniejszymi kawałkami ciasta.
  • Następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.
  • Wierzch można udekorować zabarwionym na czerwono lukrem, kleksem bitej śmietany i wisienkami, jak na zdjęciu.
  • Ciasto można również na wierzchu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować syropem cukrowym i obsypać płatkami migdałowymi.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej