Ciasto Zemsta teściowej, czyli odwet na super słodko. Deser na gotowym cieście francuskim
2023-01-05
łatwy
50 min
10
Ciasto Zemsta teściowej to znakomity deser, który nie wymaga, ani specjalnych umiejętności, ani zbyt wiele pracy. W tej wersji zemstę przygotowuje się na gotowym cieście francuskim, które przekłada się lekką bitą śmietaną i wyrazistą galaretką z wiśniami. W wersji dla dorosłych do galaretki można użyć owoców pozostałych po zlaniu nalewki, ciasto wtedy smakuje obłędnie, ale trzeba uważać z ilością :).
SKŁADNIKI
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- Warstwa wiśniowa:
- 2 galaretki wiśniowe
- 1 szklanki soku wiśniowego
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 2 szklanki wiśni bez pestek
- Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 śmietan fixy
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C.
- Ciasto rozwinąć i przyciąć do wielkości blaszki, w której będziemy składać deser.
- 2 blaszki wyłożyć papierem, przełożyć na nie ciasto i wstawić do piekarnika.
- Piec ok 15-20 minut aż ciasto ładnie się zrumieni, wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Gdy ciasto wystygnie ostrożnie wyjąć je razem z papierem z blaszek i każdy kawałek przeciąć w proporcji 2:1 (najlepiej nożem z ząbkami).
- Wodę zagotować z sokiem wiśniowym. W gorącej rozpuścić dokładnie galaretkę i żelatynę, a gdy nieco przestygnie dodać wiśnie. odstawić do stężenia.
- Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixami i żelatyną.
- Spód blaszki wyłożyć folią aluminiową i położyć większy kawałek ciasta francuskiego.
- Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę z wiśniami i przykryć dwoma mniejszymi kawałkami ciasta.
- Następnie wyłożyć bitą śmietanę i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta.
- Wierzch można udekorować zabarwionym na czerwono lukrem, kleksem bitej śmietany i wisienkami, jak na zdjęciu.
- Ciasto można również na wierzchu oprószyć cukrem pudrem lub posmarować syropem cukrowym i obsypać płatkami migdałowymi.
Co to jest ciasto filo? Co można z niego zrobić?