Ciasto ze śliwkami - sprawdzony i prosty przepis

2021-03-29
przepis-na-ciasto-ze-sliwkami-sprawdzony-i-prosty.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto ze śłiwkami to ulubiony przysmak późnego lata
łatwy
80 min
4

Ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na deser latem i jesienią. Soczyste owoce świetnie pasują do ciasta ucieranego, lekkiego jak biszkopt. Warstewka cukru pudru dodaje wypiekowi słodyczy. Oto przepis na ciasto ze śliwkami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg śliwek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 4 całe jajka
  • szklanka cukru drobnoziarnistego
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śliwki umyj, dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Usuń szypułki, przekrój owoce na połówki. Wyjmij pestki.
  • Formę do pieczenia (np. okrągłą, o średnicy 24 cm) natłuść, posyp bułką tartą. Możesz też, zamiast bułki tartej i oleju, użyć papieru do pieczenia (wyłóż nim formę).
  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wlewaj olej. Dobrze zamieszaj.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu gęsto ułóż połówki śliwek (zaokrągloną stroną do dołu).
  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz około godzinę. Upieczone przestudź. Posyp na wierzchu cukrem pudrem.