Ciasto ze śliwkami - sprawdzony i prosty przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na deser latem i jesienią. Soczyste owoce świetnie pasują do ciasta ucieranego, lekkiego jak biszkopt. Warstewka cukru pudru dodaje wypiekowi słodyczy. Oto przepis na ciasto ze śliwkami.
SKŁADNIKI
- 1 kg śliwek
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- 4 całe jajka
- szklanka cukru drobnoziarnistego
- opakowanie cukru wanilinowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śliwki umyj, dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Usuń szypułki, przekrój owoce na połówki. Wyjmij pestki.
- Formę do pieczenia (np. okrągłą, o średnicy 24 cm) natłuść, posyp bułką tartą. Możesz też, zamiast bułki tartej i oleju, użyć papieru do pieczenia (wyłóż nim formę).
- Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wlewaj olej. Dobrze zamieszaj.
- Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu gęsto ułóż połówki śliwek (zaokrągloną stroną do dołu).
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz około godzinę. Upieczone przestudź. Posyp na wierzchu cukrem pudrem.