Ciasto z wiśniami
2021-03-29

łatwy
20 min
4
Przepis na to ciasto z wiśniami ma trzy zalety - jest pyszne, zawsze się udaje i bardzo łatwo je zrobić. Oto przepis na doskonały biszkopt tłuszczowy z owocami. Idealny na podwieczorek lub deser po rodzinnym obiedzie. Zamiast wiśni można użyć jakichkolwiek owoców: jagodowych lub pestkowych. W tej roli dobrze sprawdza się truskawki, maliny, brzoskwinie, a nawet zwykłe śliwki.
Polecamy także: Jak drylować wiśnie i czereśnie bez drylownicy?
SKŁADNIKI
- 500 g wiśni
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 200 g maki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wiśnie wydrylować.
- Blachę posmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wszystkie składniki ciasta trzeba zmiksować.
- Ciasto wylać na blachę.
- Na cieście ułożyć owoce.
- Piec w temperaturze 225°C przez około 30 minut.
- Na koniec posypać cukrem pudrem.