Ciasto z wiśniami i budyniem – przepis na pyszne ciasto

Katarzyna Tarasiuk
ciasto-z-wisniami-i-budyniem.jpg
Autor: pixabay.com Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto z budyniem.
łatwy
30 min
4

Ciasto z wiśniami i budyniem - już sam dźwięk tych słów sprawia, że chce się je zjeść. Podajemy dobry przepis na ciasto ze świeżymi owocami. Sprawdź, jak je przygotować i ciesz się jego smakiem, zwłaszcza w sezonie na wiśnie.

Polecamy też:

Murzynek z wiśniami

Wiśnie kandyzowane - jak zrobić? Podajemy dobry przepis

Ciasto wiśniowe z budyniem

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • cukier wanilinowy (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • MASA BUDYNIOWA:
  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie waniliowe (słodzone)
  •  
  • POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 800 g wiśni
  • starta na tarce czekolada do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku zabieramy się za jajka – musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Następnie na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką.
  • Później dodajemy żółtka utarte wcześniej z cukrem i dokładnie wyrabiamy ciasto.
  • Wyrobione ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki. W tym czasie możemy zająć się wiśniami. Najpierw należy je dokładnie umyć oraz osuszyć, później wydrylować.
  • Następnie zajmujemy się przygotowaniem budyniu – najlepiej postępować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, należy jednak pamiętać, aby dodać mniej mleka niż w przepisie producenta. Na dwa budynie – ok. 0,75 l mleka.
  • Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, ugniatamy dłońmi i kładziemy na blachę wysmarowana wcześniej masłem. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy owoce i posypujemy 3 łyżkami cukru.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
  • Bardzo ważne jest, aby pozwolić ciastu należycie ostygnąć. Za krojenie naszego wypieku możemy się zabrać dopiero wtedy, gdy budyń stężeje. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Katarzyna Tarasiuk