Ciasto z rabarbarem po norwesku

Ciasto z rabarbarem po norwesku
Autor: Shutterstock.com Wilgotne i pyszne ciasto rabarbarowe z pozdrowieniami z Norwegii
łatwy
30 min
8

Gdy na stole pojawia się pachnące wanilią ciasto z rabarbarem - rabarbrakake - to wiadomo, że w Norwegii już wiosna.  Tajemnicą tego wilgotnego ciasta jest dodatek rozdrobnionego rabarbaru w cieście. Wypróbuj przepis już dzisiaj i ciesz się jego obłędnym smakiem. 

Z czym podać norweskie ciasto rabarbarowe?

Najbardziej oczywistym dodatkiem jest cukier puder. Doda słodyczy kwaśnemu rabarbarowi. Ciasto można również lekko podgrzać i podać z gałką lodów waniliowych. Jeśli nie lubisz ciepło-zimnych zestawień, podaj ciasto z kleksem bitej śmietany. 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka, oddzielnie białka i żółtka
  • ½ szklanki oleju roślinnego lub neutralnego
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 szklanki posiekanego rabarbaru
  • ⅔ szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka margaryny lub oleju
  • ⅓ szklanki cukru
  • ⅓ szklanka masła schłodzonego, posiekanego
  • cukier puder na wierzch (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. 
  • W osobnej dużej misce za pomocą rózgi lub trzepaczki wymieszaj żółtka, olej i mleko.
  • Do mieszaniny dodaj 1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru. Używając blendera zanurzeniowego, zmiksuj całość na jednorodną płynną masę.
  • Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie dodaj mąkę. Dodawaj po ¼ szklanki na raz i mieszaj do połączenia przed dodaniem następnej porcji. 
  • Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj. .
  • Formę posmaruj margaryną lub olejem. Ciasto przelej do formy.
  • Na wierzchu rozłóż równomiernie pozostały rabarbar. Posyp cukrem. I ułóż kawałeczki masła
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 45 minut.
  • Zrób próbę suchego patyczka. Wbij w środek ciasta wykałaczkę lub patyk do szaszłyków. Jeśli wyjdzie czysty, ciasto jest upieczone. Jeśli nie, piecz jeszcze 5 minut i spróbuj ponownie. Powtarzaj do skutku. 
  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i studź przez co najmniej dwie godziny.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej