Ciasto z owocami, masą budyniową i kruszonką
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na placek z półkruchego ciasta z masą budyniową i kruszonką to obowiązkowa opcja na letni deser. Łatwe do przyrządzenia ciasto owocowe na pewno z chęcią zjedzą twoi domownicy. Masa budyniowa i kruszonka zamieni prosty wypiek w dzieło prawdziwego master szefa!
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło do formy
- Składniki na masę:
- 250 ml mleka
- opakowanie budyniu waniliowego
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 50 g cukru
- 250 g serka śmietankowego
- 400 g truskawek
- Składniki na kruszonkę:
- 90 g roztopionego masła
- pół szklanki mąki
- pół szklanki zmielonych migdałów
- pół szklanki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieć ciasto.
- Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją rozwałkowanym ciastem. Wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piecz 10–15 minut w 180 stopniach C (termoobieg) lub 200 stopni C (grzanie góra/dół).
- Zagotuj 200 ml mleka. W pozostałym starannie rozbij proszek budyniowy, dodaj ekstrakt i cukier, wymieszaj.
- Do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Budyń przełóż do miski i miksuj, aż przestygnie, następnie dodaj serek. Znowu zmiksuj.
- Masę rozłóż na cieście. Obłóż przekrojonymi na połówki truskawkami.
- Składniki na kruszonką wymieszaj dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach C (termoobieg) lub 200 stopni C (grzanie góra/dół).