Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszne ciasto z jabłkami i rodzynkami oprószone cukrem pudrem
łatwy
30 min
4

Szarlotka na Sycylii to obłędnie pyszne ciasto gęsto nadziane jabłkami rozpływającymi się w ustach i kontrapunktami rodzynek. Przed podaniem wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, a nie będą mogli się oprzeć temu nieziemskiemu ciastu z owocami!

JAKICH JABŁEK UŻYĆ DO SZARLOTKI?

Do tego przepisu potrzebne są jabłka golden delicious, gala, granny smith, ligol czy boskop świetnie smakują w tym cieście. A nawet papierówka! Jakość jabłek jest naprawdę ważna, ponieważ ciasto jest tak proste, a głównym smakiem są jabłka. Jeśli używasz naprawdę kwaśnego jabłka jak antonówka,  podaj ciasto z bitą śmietaną, aby zwiększyć jego słodycz. 

SKŁADNIKI

  • 15 g masła do posmarowania formy o średnicy około 24 cm
  • 4 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
  • 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 g cukru pudru
  • 120 g stopionego masła 
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml (3 1/2 uncji) mleka pełnotłustego
  • 100 g ( 3 1/2 uncji ) rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie "grzanie - dół"
  • Posmaruj masłem okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm. Na przykład tortownicę. 
  • Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Wymieszaj kawałki jabłka ze skórką i sokiem z cytryny. 
  • Ubij jajka, wanilię i cukier razem przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i puszysta. 
  • Dodaj stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko (ciasto będzie dość rzadkie).
  • Wylej jedną trzecią ciasta na dno formy.
  • Na wierzchu połóż 1/3 porcji jabłek i rodzynek
  • Ponownie wylej 1/3 ciasta i ułóż jabłka i rodzynki. Powtórz. Ostatnią warstwą powinny być jabłka i rodzynki. 
  • Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem
  • Piecz 45 minut. Po upieczeniu pozostaw na 20 minut w formie do ostygnięcia.
  • Wyjmij ciasto z formy i posyp cukrem pudrem.
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej