Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska
Autor: Shutterstock Obłędnie pyszne ciasto z jabłkami i rodzynkami oprószone cukrem pudrem
łatwy
30 min
4

Szarlotka na Sycylii to obłędnie pyszne ciasto gęsto nadziane jabłkami rozpływającymi się w ustach i kontrapunktami rodzynek. Przed podaniem wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, a nie będą mogli się oprzeć temu nieziemskiemu ciastu z owocami!

JAKICH JABŁEK UŻYĆ DO SZARLOTKI?

Do tego przepisu potrzebne są jabłka golden delicious, gala, granny smith, ligol czy boskop świetnie smakują w tym cieście. A nawet papierówka! Jakość jabłek jest naprawdę ważna, ponieważ ciasto jest tak proste, a głównym smakiem są jabłka. Jeśli używasz naprawdę kwaśnego jabłka jak antonówka,  podaj ciasto z bitą śmietaną, aby zwiększyć jego słodycz. 

Składniki

15 g masła do posmarowania formy o średnicy około 24 cm

4 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę

1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok

3 duże jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

250 g cukru pudru

120 g stopionego masła 

150 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 ml (3 1/2 uncji) mleka pełnotłustego

100 g ( 3 1/2 uncji ) rodzynek

2 łyżki cukru pudru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu

1/4 łyżeczki soli

1 łyżka cukru pudru do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie "grzanie - dół"

Posmaruj masłem okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm. Na przykład tortownicę. 

Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Wymieszaj kawałki jabłka ze skórką i sokiem z cytryny. 

Ubij jajka, wanilię i cukier razem przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i puszysta. 

Dodaj stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko (ciasto będzie dość rzadkie).

Wylej jedną trzecią ciasta na dno formy.

Na wierzchu połóż 1/3 porcji jabłek i rodzynek

Ponownie wylej 1/3 ciasta i ułóż jabłka i rodzynki. Powtórz. Ostatnią warstwą powinny być jabłka i rodzynki. 

Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem

Piecz 45 minut. Po upieczeniu pozostaw na 20 minut w formie do ostygnięcia.

Wyjmij ciasto z formy i posyp cukrem pudrem.

5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej