Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska
2020-09-30
łatwy
30 min
4
Szarlotka na Sycylii to obłędnie pyszne ciasto gęsto nadziane jabłkami rozpływającymi się w ustach i kontrapunktami rodzynek. Przed podaniem wystarczy je oprószyć cukrem pudrem, a nie będą mogli się oprzeć temu nieziemskiemu ciastu z owocami!
JAKICH JABŁEK UŻYĆ DO SZARLOTKI?
Do tego przepisu potrzebne są jabłka golden delicious, gala, granny smith, ligol czy boskop świetnie smakują w tym cieście. A nawet papierówka! Jakość jabłek jest naprawdę ważna, ponieważ ciasto jest tak proste, a głównym smakiem są jabłka. Jeśli używasz naprawdę kwaśnego jabłka jak antonówka, podaj ciasto z bitą śmietaną, aby zwiększyć jego słodycz.
SKŁADNIKI
- 15 g masła do posmarowania formy o średnicy około 24 cm
- 4 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 1 cytryna, starta skórka i wyciśnięty sok
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g cukru pudru
- 120 g stopionego masła
- 150 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml (3 1/2 uncji) mleka pełnotłustego
- 100 g ( 3 1/2 uncji ) rodzynek
- 2 łyżki cukru pudru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C w trybie "grzanie - dół"
- Posmaruj masłem okrągłą formę do ciasta o średnicy 24 cm. Na przykład tortownicę.
- Jabłka obierz, wydrąż i pokrój w kostkę. Wymieszaj kawałki jabłka ze skórką i sokiem z cytryny.
- Ubij jajka, wanilię i cukier razem przez 2-3 minuty, aż masa będzie kremowa i puszysta.
- Dodaj stopione masło, mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko (ciasto będzie dość rzadkie).
- Wylej jedną trzecią ciasta na dno formy.
- Na wierzchu połóż 1/3 porcji jabłek i rodzynek
- Ponownie wylej 1/3 ciasta i ułóż jabłka i rodzynki. Powtórz. Ostatnią warstwą powinny być jabłka i rodzynki.
- Wierzch ciasta posyp cukrem z cynamonem
- Piecz 45 minut. Po upieczeniu pozostaw na 20 minut w formie do ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto z formy i posyp cukrem pudrem.
5 sposobów jak oddzielić białko od żółtka