Ciasto Telimena - pyszny biszkopt z truskawkami, budyniem i bezą
2021-06-12
łatwy
50 min
8
Telimena kusi słodyczą, elegancją i powabem. Puszysty mocno nasączony biszkopt, aksamitny budyń, słodko-kwaśne truskawki w galaretce i lekka jak piórko beza tworzą połączenie smaków, które na długo zapada w pamięć. Sezon na truskawki w pełni, warto z niego korzystać do woli.
SKŁADNIKI
- 1 blat biszkoptowy
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- Krem budyniowy:
- 1 kostka masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- kilka kropli soku z cytryny
- 2-3 łyżki maku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt przygotować wg przepisu:
- Truskawki zblendować. Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i gdy nieco przestygną wymieszać z musem truskawkowym.
- Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki na 2 godziny
- Na mleku ugotować gęsty budyń, a następnie wystudzić.
- Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, nie przerywając miksowania dodawać partiami wystudzony budyń.
- Krem wyłożyć na stężałą galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
- Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie dalej miksując dodawać co ok 1 min dodawać po 1 łyżce cukru.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i mak. Wyłożyć niewielkie porcje piany na blaszkę wyłożoną papierem i upiec bezy (140 st C, ok 40 min),
- Upieczone bezy pokruszyć i posypać nimi wierzch ciasta. Ponownie schłodzić całość.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?