Ciasto Telimena - pyszny biszkopt z truskawkami, budyniem i bezą

Ciasto Telimena - pyszny biszkopt z truskawkami, budyniem i bezą
Autor: Shutterstock Ciasto Telimena smakuje rewelacyjnie i tak też wygląda.
łatwy
50 min
8

Telimena kusi słodyczą, elegancją i powabem. Puszysty  mocno nasączony biszkopt, aksamitny budyń, słodko-kwaśne truskawki w galaretce i lekka jak piórko beza tworzą połączenie smaków, które na długo zapada w pamięć. Sezon na truskawki w pełni, warto z niego korzystać do woli.

SKŁADNIKI

  • 1 blat biszkoptowy
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Krem budyniowy:
  • 1 kostka masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Beza:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 2-3 łyżki maku
  • sól
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt przygotować wg przepisu:
  • Truskawki zblendować. Galaretki dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie i gdy nieco przestygną wymieszać z musem truskawkowym.
  • Gdy galaretka zacznie tężeć wylać ją na biszkopt i wstawić do lodówki na 2 godziny
  • Na mleku ugotować gęsty budyń, a następnie wystudzić. 
  • Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, nie przerywając miksowania dodawać partiami wystudzony budyń.
  • Krem wyłożyć na stężałą galaretkę i ponownie wstawić ciasto do lodówki.
  • Białka ubić z solą na sztywną pianę, a następnie dalej miksując dodawać co ok 1 min dodawać po 1 łyżce cukru.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, sok cytrynowy i mak. Wyłożyć niewielkie porcje piany na blaszkę wyłożoną papierem i upiec bezy (140 st C, ok 40 min),
  • Upieczone bezy pokruszyć i posypać nimi wierzch ciasta. Ponownie schłodzić całość.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej