Ciasto szewc. Przepis na orzeźwiający deser bez pieczenia

ciasto szewc
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Ciasto szewc jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach. Jest to orzeźwiające ciasto bez pieczenia, w którym wyraźnie czuć ananasową nutę. Nazwa w żaden sposób nie nawiązuje do zawodu i nie wiadomo, skąd się wzięła. Przepis jest łatwy, ale ma jedną wadę. Trzeba poczekać, aż deser schłodzi się w lodówce. Oto sprawdzony i łatwy przepis na ciasto szewc, które zachwyca ananasowym smakiem.

Jak zrobić ciasto szewc?

Pierwszym krokiem jest przygotowanie kremu ze śmietanki i serka mascarpone. Składniki powinny być dobrze schłodzone. Następnie przez pół godziny ubija się żółtka, a następnie wlewa syrop cukrowy. Masę dodaje się kremu, delikatnie miesza i wstawia do lodówki. Kiedy krem się chłodzi, należy obrać, pokroić i zmiksować świeżego ananasa, którego przeciera się przez drobne sitko i dzieli na sok i miąższ. Sokiem nasącza się biszkopty, które stanowią spód ciasta, i wykłada zmiksowanego ananasa i krem. Kolejna warstwa to nasączone biszkopty i krem. Wierzch posypuje się wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Gotowe ciasto powinno trafić do lodówki na minimum trzy godziny.

Przepis na ciasto szewc

  • Przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia nie jest skomplikowany.
  • Na przygotowanie tego deseru trzeba zarezerwować sobie nieco więcej czasu.
  • Dzięki temu, że składniki są dostępne w sklepach przez cały rok, ciasto można robić bez względu na porę roku.
  • Świeżego ananasa można zastąpić tym z puszki w syropie.
  • Deser można udekorować startą czekoladą, posiekanymi orzechami i listkami świeżej mięty.

Kiedy podawać ciasto szewc?

To wyborne ciasto bez pieczenia sprawdzi się zawsze i każdy, kto go spróbuje, będzie oczarowany jego orzeźwiającym smakiem. Deser można serwować na różne okazje. To pomysł na ciasto na niedzielę, zwłaszcza w letnie gorące dni. Można serwować je jako słodkie co nieco na imprezie. Będzie również smakowitą alternatywą dla tortu urodzinowego.

SKŁADNIKI

  • 400 g biszkoptów podłużnych
  • 1 ananas
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki płatków migdałowych

  • krem:
  • 500 g schłodzonego serka mascarpone
  • 175 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki.
  • Żółtka ubijać na średnich obrotach około 30 minut.
  • W rondelku podgrzać wodę z cukrem. Mieszać, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Tuż przed zagotowaniem zdjąć z ognia.
  • Wlać bardzo wąskim strumieniem do miksujących się żółtek. Delikatnie mieszać, aż masa ostygnie.
  • Do masy z żółtek stopniowo dodawać krem ze śmietany i mascarpone i miksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki.
  • Ananas obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Gotować około 5 minut, cały czas mieszając. Zestawić z ognia i niezbyt dokładnie zmiksować. Przecedzić przez sitko, aby oddzielić sok od miąższu. Sok i miąższ wstawić do lodówki.
  • Formę o wymiarach 22 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę biszkoptów.
  • Biszkopty nasączyć sokiem ananasowym i wyłożyć 1/2 kremu. Na kremie rozłożyć zmiksowanego ananasa. Wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, nasączyć je sokiem i równomiernie rozłożyć pozostały krem. Posypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Ananas – dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej