Ciasto SANTOSKA: przepis na odświętne ciasto z kremem i bezą orzechową
2022-03-29
łatwy
50 min
12
Ciasto SANTOSKA to genialne połączenie kruchego ciasta, kremu kawowego, bezy orzechowej i kajmaku. Przygotowanie ciasto najlepiej rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia upiec kruchu spód i bezę, a drugiego dnia przygotować krem. Jednak wysiłek włożony w przygotowania opłaci się. Oto przepis na odświętne ciasto z kremem i bezą orzechową, który uwiedzie waszych bliskich.
SKŁADNIKI
- tortownica o średnicy 24 cm
- Na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru drobnego
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1/8 łyzeczki soli
- Na bezę orzechową:
- 6 białek jaj, dużych w temperaturze pokojowej
- 1¼ szklanki (300 g) drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżeczka octu
- 200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych
- 200 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1/8 łyżeczki soli
- Na krem kawowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 300 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru drobnego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao w proszku
- Do dekoracji:
- crocant orzechowy, drobno posiekane orzechy w karmelu
- kajmak
- cukierki krówki
- czekolada deserowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Okrągłą formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto na kruchy spód. Mąkę, cukier, kawę instant oraz sól wsypać do malaksera. Dodać masło pokrojonę w większą kostkę. Mieszać za pomocą noży do uzyskania konsystencji okruchów chleba. Dodać żółtko. Zmiksować pulsacyjnie. Ciasto powinno zbić się w kulę. Wyjać ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować. Wyłożyć dno tortownicy, nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić.
- Beza orzechowa. Za pomocą miksera na wysokich obrotach białka jaj ubić z solą, dodając po łyżce cukru. Ubijać do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i ocet. Mieszać na niskich obrotach miksera. Dodać porcjami orzechy i wymieszać. Kształt dna tortownicy dwukrotnie odrysować na papierze do pieczenia. Papierem wyłożyć dużą blachę do pieczenia. Na oba odrysowane koła nałożyć masę białkową. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 170°C. Studzić przy uchylonych dzrzwiczkach piekarnika.
- Krem kawowy. Śmietanę i serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać kawę rozpusczoną w 1 łyżce przegotowanej wody i kakao. Wymieszać.
- Złożenie ciasta w całość. Kruchy spód posmarować kajmakiem. Następnie 1/3 kremu. Na to ułożyć 1 krążek bezy. Kolejną warstwę kremu. Jeszcze jeden krążek bezy. I znowu krem. Wierzch wyrównać. Udekorować crocantem, płatkami czekolady, krówkami obtoczonymi w cukrze pudrze i kajmakiem. Schładzać w lodówce przez noc.
Dlaczego warto jeść orzechy?