Ciasto SANTOSKA: przepis na odświętne ciasto z kremem i bezą orzechową

Ciasto SANTOSKA: przepis na odświętne ciasto z kremem i bezą orzechową
Autor: Shutterstock.com Ciasto SANTOSKA: przepis na odświętne ciasto z kremem i bezą orzechową
łatwy
50 min
12

Ciasto SANTOSKA to genialne połączenie kruchego ciasta, kremu kawowego, bezy orzechowej i kajmaku. Przygotowanie ciasto najlepiej rozłożyć na dwa dni. Jednego dnia upiec kruchu spód i bezę, a drugiego dnia przygotować krem. Jednak wysiłek włożony w przygotowania opłaci się. Oto przepis na odświętne ciasto z kremem i bezą orzechową, który uwiedzie waszych bliskich. 

SKŁADNIKI

  • tortownica o średnicy 24 cm
  • Na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru drobnego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/8 łyzeczki soli
  • Na bezę orzechową:
  • 6 białek jaj, dużych w temperaturze pokojowej
  • 1¼ szklanki (300 g) drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu
  • 200 g orzechów włoskich, drobno zmielonych
  • 200 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/8 łyżeczki soli
  • Na krem kawowy:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru drobnego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao w proszku
  • Do dekoracji:
  • crocant orzechowy, drobno posiekane orzechy w karmelu
  • kajmak
  • cukierki krówki
  • czekolada deserowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Okrągłą formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. 
  • Ciasto na kruchy spód. Mąkę, cukier, kawę instant oraz sól wsypać do malaksera. Dodać masło pokrojonę w większą kostkę. Mieszać za pomocą noży do uzyskania konsystencji okruchów chleba. Dodać żółtko. Zmiksować pulsacyjnie. Ciasto powinno zbić się w kulę. Wyjać ciasto, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować. Wyłożyć dno tortownicy, nakłuć widelcem i piec przez 20 minut w temperaturze 180°C. Ostudzić. 
  • Beza orzechowa. Za pomocą miksera na wysokich obrotach białka jaj ubić z solą, dodając po łyżce cukru. Ubijać do uzyskania lśniącej i sztywnej piany. Na koniec dodać skrobię ziemniaczaną i ocet. Mieszać na niskich obrotach miksera. Dodać porcjami orzechy i wymieszać. Kształt dna tortownicy dwukrotnie odrysować na papierze do pieczenia. Papierem wyłożyć dużą blachę do pieczenia. Na oba odrysowane koła nałożyć masę białkową. Wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 170°C. Studzić przy uchylonych dzrzwiczkach piekarnika. 
  • Krem kawowy. Śmietanę i serek mascarpone ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać kawę rozpusczoną w 1 łyżce przegotowanej wody i kakao. Wymieszać. 
  • Złożenie ciasta w całość. Kruchy spód posmarować kajmakiem. Następnie 1/3 kremu. Na to ułożyć 1 krążek bezy. Kolejną warstwę kremu. Jeszcze jeden krążek bezy. I znowu krem. Wierzch wyrównać. Udekorować crocantem, płatkami czekolady, krówkami obtoczonymi w cukrze pudrze i kajmakiem. Schładzać w lodówce przez noc. 
Dlaczego warto jeść orzechy?

Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej