Ciasto Różowa Pantera - uwodzicielski smakołyk bez pieczenia

Ciasto Różowa Pantera -  uwodzicielski smakołyk bez pieczenia
Autor: Shutterstock Ciasto Różowa Pantera to łatwy do przygotowania deser bez pieczenia
łatwy
40 min
6

Ciasto Różowa Pantera jest łatwe do przygotowania, a jego smak doskonały. Składniki na to ciasto dostępne są w każdym markecie, a więc nie będzie kłopotu gdy najdzie was nagła ochota na coś pysznego i słodkiego

SKŁADNIKI

  • 1 kg sera twarogowego
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 1 galaretka malinowa
  • 15-20 g żelatyny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g biszkoptów okrągłych
  • 3-4 łyżki kakao
  • 500 ml wody
  • GALARETKA
  • 800 ml wody
  • 2 galaretki malinowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na blaszce ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego.
  • Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Podobnie zrobić z żelatyną - 15-20 g żelatyny rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich podczas ubijania wlać schłodzoną, ale ciągle płynną galaretkę i ubijać do rozprowadzania. Do drugiej dodać przesiane kakao i przestudzoną żelatynę i także ubić do rozprowadzania.
  • Masę z dodatkiem kakao rozprowadzić na biszkoptach. Następnie ułożyć na niej kolejną warstwę biszkoptów i rozprowadzić masę malinową. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
  • Kolejne dwie galaretki malinowe rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na masie. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej