Ciasto Różowa Pantera - uwodzicielski smakołyk bez pieczenia
2022-10-03
łatwy
40 min
6
Ciasto Różowa Pantera jest łatwe do przygotowania, a jego smak doskonały. Składniki na to ciasto dostępne są w każdym markecie, a więc nie będzie kłopotu gdy najdzie was nagła ochota na coś pysznego i słodkiego
SKŁADNIKI
- 1 kg sera twarogowego
- 600 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka malinowa
- 15-20 g żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g biszkoptów okrągłych
- 3-4 łyżki kakao
- 500 ml wody
- GALARETKA
- 800 ml wody
- 2 galaretki malinowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blaszkę o wymiarach 24×35 wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na blaszce ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego.
- Galaretkę malinową rozpuścić w 250 ml wody, odstawić do przestygnięcia. Podobnie zrobić z żelatyną - 15-20 g żelatyny rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietankę kremówkę ubić z dodatkiem cukru. Następnie stopniowo dodawać twaróg. Masę podzielić na 2 części. Do jednej z nich podczas ubijania wlać schłodzoną, ale ciągle płynną galaretkę i ubijać do rozprowadzania. Do drugiej dodać przesiane kakao i przestudzoną żelatynę i także ubić do rozprowadzania.
- Masę z dodatkiem kakao rozprowadzić na biszkoptach. Następnie ułożyć na niej kolejną warstwę biszkoptów i rozprowadzić masę malinową. Całość wstawić do lodówki do stężenia.
- Kolejne dwie galaretki malinowe rozpuścić w 800 ml wody. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę rozprowadzić na masie. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Twaróg - jadalne białe złoto