Ciasto Rajskie Jabłuszko: przepis na biszkopt cynamonowy z jabłkami
2021-11-01
łatwy
20 min
6
Ciasto Rajskie Jabłuszko to puszysta wersja jabłecznika z biszkoptu tłuszczowego, ucieranego na maśle. Pyszne ciasto jest odpowiednie na podwieczorek lub deser rodzinnego obiadu. Wypróbuj przepis na cynamonową szarlotkę z dużą ilością jabłek.
SKŁADNIKI
- 3 jabłka
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mieszanki przypraw do piernika
- 125 g masła plus 25 g roztopionego
- 125 g jasnobrązowego cukru
- 1 cytryna, starta skórka
- 2 jajka, ubite
- 2 łyżki cukru demerara
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzej do 180°C, z termowentylatorem do 160°C. Formę tortową o średnicy 24 cm nasmaruj tłuszczem i odstaw.
- Jabłka wydrąż, usuwając gniazdo nasienne. Dwa jabłka pokrój na cząstki. Trzecie pozostaw w całości.
- Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę piernikową.
- W drugiej misce utrzyj masło z jasnym cukrem trzcinowym. Następnie dodaj jajka oraz startą skórkę z cytryny i miksuj razem. Na koniec dodaj porcjami mąkę z przyprawami. Wymieszaj na jednolite ciasto.
- Przelej surowe ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułoż koliście cząstki jabłek. Po środku włóż całe jabłko. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Posyp cukrem demerara.
- Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 40 minut.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.