Ciasto Rajskie Jabłuszko: przepis na biszkopt cynamonowy z jabłkami

Ciasto Rajskie Jabłuszko: przepis na biszkopt cynamonowy z jabłkami
Autor: Shutterstock.com Puszyste ciasto z jabłkami i chrupiącym wierzchem
łatwy
20 min
6

Ciasto Rajskie Jabłuszko to puszysta wersja jabłecznika z biszkoptu tłuszczowego, ucieranego na maśle. Pyszne ciasto jest odpowiednie na podwieczorek lub deser rodzinnego obiadu. Wypróbuj przepis na cynamonową szarlotkę z dużą ilością jabłek. 

SKŁADNIKI

  • 3 jabłka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw do piernika
  • 125 g masła plus 25 g roztopionego
  • 125 g jasnobrązowego cukru
  • 1 cytryna, starta skórka
  • 2 jajka, ubite
  • 2 łyżki cukru demerara

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do 180°C, z termowentylatorem do 160°C. Formę tortową o średnicy 24 cm nasmaruj tłuszczem i odstaw. 
  • Jabłka wydrąż, usuwając gniazdo nasienne. Dwa jabłka pokrój na cząstki. Trzecie pozostaw w całości.
  • Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę piernikową.
  • W drugiej misce utrzyj masło z jasnym cukrem trzcinowym. Następnie dodaj jajka oraz startą skórkę z cytryny i miksuj razem. Na koniec dodaj porcjami mąkę z przyprawami. Wymieszaj na jednolite ciasto.
  • Przelej surowe ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułoż koliście cząstki jabłek. Po środku włóż całe jabłko. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Posyp cukrem demerara.
  • Wstaw formę z ciastem do piekarnika i piecz przez 40 minut.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Zobacz GALERIĘ aż 25 przepisów na SZARLOTKĘ i JABŁECZNIK

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej