Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym

Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym
Autor: Shutterstock Efektowne i pyszne ciasto herbaciane z kremem budyniowym udekorowane lukrowanymi pierniczkami
łatwy
60 min
4

Ciasto piernikowe na herbacie może zastąpić tradycyjny piernik przełożony powidłami. Miękkie warstwy herbacianego piernika przełożone puszystym kremem budyniowym wzbudzą szczery zachwyt Twoich bliskich. To łatwe ciasto o przepysznym smaku. 

Składniki

Na ciasto:

1 czubata łyżeczka czarnej herbaty zaparzona w 250 ml gorącej wody

5 jajek

250 ml oleju

5 łyżek miodu

1/2 (110 g) szklanki cukru

3 szklanki (400 g) mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1-2 łyżki przyprawy do piernika

1/4 łyżeczki soli

1 forma tortowa o średnicy około 22 cm

Na krem:

500 ml mleka 3,2%

1 budyń śmietankowy bez cukru

2 czubate łyżki mąki pszennej

150 g masła

1-2 łyżki cukru pudru

Na dekorację:

6-8 lukrowanych pierniczków: Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W jednej misce zmiksować wszystkie płynne składniki. W drugiej wymieszać suche składniki.

Do płynnych składników dodawać po trochu suche składniki, aż do ich wyczerpania. 

Piekarnik rozgrzać do 180°C. 

Do wysmarowanej tortownicy wlać 1/4 ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąc ciasto na kratkę, aby przestygło. 

Do formy ponownie wlać 1/4 ciasta, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymamy 4 krążki ciasta piernikowego. 

Na wystudzony krążek ciasta nałożyć 1/4 kremu, przykryć kolejnym plackiem i ponownie posmarować kremem. Powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta również pokryć kremem. 

Boki ciasta tylko lekko posmarować kremem, tak aby prześwitywało ciasto. Ten rodzaj dekoracji nazywamy gołym tortem - naked cake.

Wierzch ciasta udekorować lukrowanymi pierniczkami.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej