Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Ciasto piernikowe na herbacie może zastąpić tradycyjny piernik przełożony powidłami. Miękkie warstwy herbacianego piernika przełożone puszystym kremem budyniowym wzbudzą szczery zachwyt Twoich bliskich. To łatwe ciasto o przepysznym smaku.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1 czubata łyżeczka czarnej herbaty zaparzona w 250 ml gorącej wody
- 5 jajek
- 250 ml oleju
- 5 łyżek miodu
- 1/2 (110 g) szklanki cukru
- 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1-2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 forma tortowa o średnicy około 22 cm
- Na krem:
- 500 ml mleka 3,2%
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 150 g masła
- 1-2 łyżki cukru pudru
- Na dekorację:
- 6-8 lukrowanych pierniczków: Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W jednej misce zmiksować wszystkie płynne składniki. W drugiej wymieszać suche składniki.
- Do płynnych składników dodawać po trochu suche składniki, aż do ich wyczerpania.
- Piekarnik rozgrzać do 180°C.
- Do wysmarowanej tortownicy wlać 1/4 ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąc ciasto na kratkę, aby przestygło.
- Do formy ponownie wlać 1/4 ciasta, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymamy 4 krążki ciasta piernikowego.
- Na wystudzony krążek ciasta nałożyć 1/4 kremu, przykryć kolejnym plackiem i ponownie posmarować kremem. Powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta również pokryć kremem.
- Boki ciasta tylko lekko posmarować kremem, tak aby prześwitywało ciasto. Ten rodzaj dekoracji nazywamy gołym tortem - naked cake.
- Wierzch ciasta udekorować lukrowanymi pierniczkami.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?