Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym

Ciasto piernikowe na herbacie: łatwy przepis na miękki piernik z kremem budyniowym
Autor: Shutterstock Efektowne i pyszne ciasto herbaciane z kremem budyniowym udekorowane lukrowanymi pierniczkami
łatwy
60 min
4

Ciasto piernikowe na herbacie może zastąpić tradycyjny piernik przełożony powidłami. Miękkie warstwy herbacianego piernika przełożone puszystym kremem budyniowym wzbudzą szczery zachwyt Twoich bliskich. To łatwe ciasto o przepysznym smaku. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 1 czubata łyżeczka czarnej herbaty zaparzona w 250 ml gorącej wody
  • 5 jajek
  • 250 ml oleju
  • 5 łyżek miodu
  • 1/2 (110 g) szklanki cukru
  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1-2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 forma tortowa o średnicy około 22 cm
  • Na krem:
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Na dekorację:
  • 6-8 lukrowanych pierniczków: Pierniczki świąteczne - przepis na kruche ciasteczka bożonarodzeniowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W jednej misce zmiksować wszystkie płynne składniki. W drugiej wymieszać suche składniki.
  • Do płynnych składników dodawać po trochu suche składniki, aż do ich wyczerpania. 
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C. 
  • Do wysmarowanej tortownicy wlać 1/4 ciasta i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut. Wyjąc ciasto na kratkę, aby przestygło. 
  • Do formy ponownie wlać 1/4 ciasta, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem. W ten sposób otrzymamy 4 krążki ciasta piernikowego. 
  • Na wystudzony krążek ciasta nałożyć 1/4 kremu, przykryć kolejnym plackiem i ponownie posmarować kremem. Powtarzać do wyczerpania składników. Wierzch ciasta również pokryć kremem. 
  • Boki ciasta tylko lekko posmarować kremem, tak aby prześwitywało ciasto. Ten rodzaj dekoracji nazywamy gołym tortem - naked cake.
  • Wierzch ciasta udekorować lukrowanymi pierniczkami.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej