Ciasto Noc w Wenecji – kokosowo-czekoladowa poezja smaku
2023-07-13

łatwy
50 min
6
Dieta wegetariańska
Choć nasza Noc w Wenecji ma kilka warstw, to ciasto robi się w miarę szybko. Wypiekane są po prostu jednocześnie dwie warstwy jedna na drugiej. Na to idzie krem i roztopiona czekolada. Całość jest zachwycająca – pycha!
To jasno-ciemne ciasto z kremem z włoskiego mascarpone ktoś miał fantazję nazwać Nocą w Wenecji – i nazwa się przyjęła. Brzmi romantycznie, wygląda spektakularnie, a smakuje wybornie – towarzyszy temu cała feeria doznań.
SKŁADNIKI
- amaretto
- gorzka czekolada
- ciasto kokosowe:
- 6 białek
- szczypta soli
- 60 g cukru
- 60 g wiórek kokosowych
- 5 łyżek mąki tortowej
- ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka (osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- 40 g cukru
- 4 łyżki mąki tortowej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- krem:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotujmy wcześniej formę o wymiarach 25x35 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia.
- Zaczynamy od ciasta kokosowego. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy do sztywności. Do białek stopniowo dodajemy przesieną mąkę i wiórki kokosowe – mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną formę. Odstawiamy.
- Czas na drugą warstwę ciasta. Ubijamy białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Następnie, wciąż ubijając, kolejno dodajemy: cukier, a gdy piana będzie znów sztywna – żółtka. Miksujemy na puszystą pianę. Na koniec dokładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Tym razem już delikatnie mieszamy szpatułką – tyle, by składniki się połączyły. Ciasto biszkoptowe wylewamy na wcześniej zrobione ciasto kokosowe.
- Pieczemy połączone warstwy w temperaturze 180–200ºC przez około 30–35 minut. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Możemy je przygotować dzień wcześniej.
- Robimy warstwę kremową. Schłodzone śmietanę i mascarpone miksujemy z cukrem i łyżeczką amaretto.
- Komponujemy naszą noc w Wenecji: kokosowo-czekoladowe ciasto lekko nasączamy amaretto, na to kładziemy krem. Sam wierzch możemy polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub posypać kakao.
- Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce – najlepiej przez noc, niekoniecznie w Wenecji.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?