Ciasto Noc w Wenecji – kokosowo-czekoladowa poezja smaku

Ciasto noc Wenecji
Autor: Shutterstock Ciasto noc Wenecji to istna poezja smaku
łatwy
50 min
6

Dieta wegetariańska

Choć nasza Noc w Wenecji ma kilka warstw, to ciasto robi się w miarę szybko. Wypiekane są po prostu jednocześnie dwie warstwy jedna na drugiej. Na to idzie krem i  roztopiona czekolada. Całość jest zachwycająca – pycha!

To jasno-ciemne ciasto z kremem z włoskiego mascarpone ktoś miał fantazję nazwać Nocą w  Wenecji – i nazwa się przyjęła. Brzmi romantycznie, wygląda spektakularnie, a smakuje wybornie – towarzyszy temu cała feeria doznań.

SKŁADNIKI

  • amaretto
  • gorzka czekolada
  • ciasto kokosowe:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 60 g cukru
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • ­4 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotujmy wcześniej formę o wymiarach 25x35 cm. Wyłóżmy ją papierem do pieczenia.
  • Zaczynamy od ciasta kokosowego. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ponownie ubijamy do sztywności. Do białek stopniowo dodajemy przesieną mąkę i wiórki kokosowe – mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowaną formę. Odstawiamy.
  • Czas na drugą warstwę ciasta. Ubijamy białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Następnie, wciąż ubijając, kolejno dodajemy: cukier, a gdy piana będzie znów sztywna – żółtka. Miksujemy na puszystą pianę. Na koniec dokładamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Tym razem już delikatnie mieszamy szpatułką – tyle, by składniki się połączyły. Ciasto biszkoptowe wylewamy na wcześniej zrobione ciasto kokosowe.
  • Pieczemy połączone warstwy w temperaturze 180–200ºC przez około 30–35 minut. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Możemy je przygotować dzień wcześniej.
  • Robimy warstwę kremową. Schłodzone śmietanę i mascarpone miksujemy z cukrem i łyżeczką amaretto.
  • Komponujemy naszą noc w Wenecji: kokosowo-czekoladowe ciasto lekko nasączamy amaretto, na to kładziemy krem. Sam wierzch możemy polać roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą lub posypać kakao.
  • Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce – najlepiej przez noc, niekoniecznie w Wenecji.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej