Ciasto MEWA - kokosowe cudo z lekkim musem owocowym i wiórkami białej czekolady

Ciasto MEWA
Autor: Shutterstock Ciasto mewa na ciemnym stole.
łatwy
40 min
12

Mewa to przepyszne ciasto. Można je zrobić na biszkopcie lub na herbatnikach -  ja wole tę drugą wersję, bo jest łatwiejsza, szybsza i bardziej mi smakuje. Na spodzie  z chrupiących herbatników ląduje warstwa cudownego kokosowego kremu, a na nim orzeźwiający owocowym mus. Jeśli ktoś chce warstwy można powtórzyć i wyjdzie cudny torcik, ja zazwyczaj poprzestaję na pojedynczym cieście.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 kg miękkich owoców
  • 2 czerwone galaretki
  • 0,5 tabliczki białej czekolady
  • listki mięty lub melisy
  • owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce zblendować na mus, przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.
  • Do gorącego musu owocowego wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
  • Szklankę mleka zmiksować z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować.
  • Do wrzącego mleka wlewać cieniutkim strumieniem rozrobiony budyń, cały czas mieszać.
  • Podgrzewać do ponownego zagotowania, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń i miksować do połączenia składników.
  • Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać szpatułką.
  • Blaszkę o boku ok 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć herbatniki (w całości lub pokruszone.
  • Na herbatniki wyłożyć krem kokosowy a na wierzch tężejący mus owocowy. Wierzch udekorować owocami, listkami mięty i wiórkami z białej czekolady.
  • Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto stężało.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej