Ciasto MEWA - kokosowe cudo z lekkim musem owocowym i wiórkami białej czekolady
2021-10-11
łatwy
40 min
12
Mewa to przepyszne ciasto. Można je zrobić na biszkopcie lub na herbatnikach - ja wole tę drugą wersję, bo jest łatwiejsza, szybsza i bardziej mi smakuje. Na spodzie z chrupiących herbatników ląduje warstwa cudownego kokosowego kremu, a na nim orzeźwiający owocowym mus. Jeśli ktoś chce warstwy można powtórzyć i wyjdzie cudny torcik, ja zazwyczaj poprzestaję na pojedynczym cieście.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie herbatników lub biszkoptów
- 1 budyń śmietankowy
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 kg miękkich owoców
- 2 czerwone galaretki
- 0,5 tabliczki białej czekolady
- listki mięty lub melisy
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce zblendować na mus, przełożyć do garnka z grubym dnem i zagotować.
- Do gorącego musu owocowego wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
- Szklankę mleka zmiksować z budyniem i żółtkami. Resztę mleka zagotować.
- Do wrzącego mleka wlewać cieniutkim strumieniem rozrobiony budyń, cały czas mieszać.
- Podgrzewać do ponownego zagotowania, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodawać po 1 łyżce wystudzony budyń i miksować do połączenia składników.
- Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać szpatułką.
- Blaszkę o boku ok 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spodzie ułożyć herbatniki (w całości lub pokruszone.
- Na herbatniki wyłożyć krem kokosowy a na wierzch tężejący mus owocowy. Wierzch udekorować owocami, listkami mięty i wiórkami z białej czekolady.
- Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aby ciasto stężało.
Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?