Ciasto mandarynkowe - odwracane [mandarynkowa tarta tatin]

2021-03-29
Ciasto mandarynkowe - odwracane
Autor: Shutterstock Ciasto mandarynkowe - odwracane
łatwy
30 min
4

Ciasto mandarynkowe - odwracane robi się bardzo podobnie, jak klasyczną jabłkową tartę tatin (rodem z Francji).  Ciasto mandarynkowe jest słodkie i soczyste dzięki syropowi ze skarmelizowanych mandarynek, aromatyzowanych rumem.

SKŁADNIKI

  • 130 ml soku pomarańczowego
  • 45 ml ciemnego rumu
  • 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
  • 4 łyżki masła + do wysmarowania formy
  • 85 g cukru pudru trzcinowego
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 85 ml mleka
  • 1 duże żółtko
  • 3 duże białka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy.
  • Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. 
  • Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć.
  • Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 min lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  • W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu. Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.
Redakcja
więcej