Ciasto mandarynkowe - odwracane [mandarynkowa tarta tatin]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ciasto mandarynkowe - odwracane robi się bardzo podobnie, jak klasyczną jabłkową tartę tatin (rodem z Francji). Ciasto mandarynkowe jest słodkie i soczyste dzięki syropowi ze skarmelizowanych mandarynek, aromatyzowanych rumem.
SKŁADNIKI
- 130 ml soku pomarańczowego
- 45 ml ciemnego rumu
- 3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
- 4 łyżki masła + do wysmarowania formy
- 85 g cukru pudru trzcinowego
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru trzcinowego
- 85 ml mleka
- 1 duże żółtko
- 3 duże białka w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy.
- Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i resztę cukru pudru trzcinowego, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki.
- Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Do odłożonego masła dodać połowę cukru trzcinowego, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć.
- Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem, ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 min lub do momentu, gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
- W międzyczasie rozgrzać rondel po karmelu, dodać ostatnią łyżkę masła oraz pozostały sok pomarańczowy i rum, zagotować i zredukować do konsystencji syropu. Po wyciągnięciu ciasta, polać syropem i podawać z bitą śmietaną.