Ciasto leniwej synowej - deser na herbatnikach, gotowy w 15 minut

Ciasto leniwej synowej - deser na herbatnikach, który zrobisz dosłownie w 15 minut
Autor: Shutterstock Ciasto leniwej synowej wyglada bardzo apetycznie
łatwy
20 min
12

Ciasto leniwej synowej to super patent na pyszny deser, którym zaskoczysz nie tylko teściową. Smakuje jak pracochłonny tort, a przygotujesz je w 15 minut, z prostych i dostępnych bez problemu składników. Jedyne, do czego trzeba przyłożyć większą uwagę to ubijanie śmietany, aby jej nie przebić. Reszta robi się sama.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 duża puszka masy krówkowej
  • 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 1 duże (500 g) opakowanie mascarpone
  • 150 g chałwy,  wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę schłodzić w lodówce, jeśli jest taka możliwość warto również schłodzić pazury miksera i miskę, w której będzie ubijana śmietana.
  • Śmietanę ubić na sztywno, uważając, żeby jej nie przebić, zazwyczaj wystarcza 2-3 minuty.
  • Po 2 minutach ubijania zmniejszyć obroty miksera i obserwować śmietanę. Gdy tylko pazury zaczną zostawiać wyraźny ślad, zakończyć ubijanie.
  • W drugiej misce zmiksować mascarpone z 2/3 opakowania masy krówkowej, a następnie wymieszać delikatnie ale dokładnie z ubitą śmietaną.
  • Niedużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć 1/3 masy, następnie herbatniki, masę, herbatniki i ponownie masę.
  • Ostatnią warstwę herbatników posmarować na wierzchu pozostałą masą krówkową i posypać wiórkami kokosowymi lub startą na tarce chałwą.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Galeria: Najlepsze przepisy na ciasta bez pieczenia

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej