Ciasto leniwej synowej - deser na herbatnikach, gotowy w 15 minut
2022-10-21
łatwy
20 min
12
Ciasto leniwej synowej to super patent na pyszny deser, którym zaskoczysz nie tylko teściową. Smakuje jak pracochłonny tort, a przygotujesz je w 15 minut, z prostych i dostępnych bez problemu składników. Jedyne, do czego trzeba przyłożyć większą uwagę to ubijanie śmietany, aby jej nie przebić. Reszta robi się sama.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 duża puszka masy krówkowej
- 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1 duże (500 g) opakowanie mascarpone
- 150 g chałwy, wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę schłodzić w lodówce, jeśli jest taka możliwość warto również schłodzić pazury miksera i miskę, w której będzie ubijana śmietana.
- Śmietanę ubić na sztywno, uważając, żeby jej nie przebić, zazwyczaj wystarcza 2-3 minuty.
- Po 2 minutach ubijania zmniejszyć obroty miksera i obserwować śmietanę. Gdy tylko pazury zaczną zostawiać wyraźny ślad, zakończyć ubijanie.
- W drugiej misce zmiksować mascarpone z 2/3 opakowania masy krówkowej, a następnie wymieszać delikatnie ale dokładnie z ubitą śmietaną.
- Niedużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć 1/3 masy, następnie herbatniki, masę, herbatniki i ponownie masę.
- Ostatnią warstwę herbatników posmarować na wierzchu pozostałą masą krówkową i posypać wiórkami kokosowymi lub startą na tarce chałwą.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie