Ciasto leniwej synowej – ekspresowy deser na herbatnikach w 15 minut!

Ciasto leniwej synowej - deser na herbatnikach, który zrobisz dosłownie w 15 minut
Autor: Shutterstock, Shutterstock Ciasto leniwej synowej wyglada bardzo apetycznie
łatwy
20 min
12

Ciasto leniwej Ssynowej to genialny sposób na błyskawiczny deser, który smakuje jak wykwintny tort, a robi się go w zaledwie 15 minut! Proste składniki, zero pieczenia, minimum wysiłku i maksimum smaku – to przepis idealny, którym zachwycisz nie tylko teściową. Jedyne, na co musisz uważać, to ubijanie śmietany – reszta praktycznie robi się sama. Szybko, łatwo i obłędnie pysznie!

Zalety deserów na herbatnikach

Ekspresowe przygotowanie – brak pieczenia, minimum wysiłku, maksimum smaku!

Proste składniki – herbatniki, śmietana, mascarpone, budyń czy owoce – wszystko łatwo dostępne.

Nie wymagają specjalnych umiejętności – idealne nawet dla początkujących w kuchni.

Bogactwo wariantów – można je zrobić na słodko, z owocami, czekoladą czy kremami.

Idealna konsystencja – herbatniki miękną, tworząc idealne warstwy bez długiego czekania.

Świetne na każdą okazję – sprawdzą się na co dzień i jako elegancki deser dla gości.

Możliwość wcześniejszego przygotowania – smakują jeszcze lepiej, gdy postoją kilka godzin w lodówce.

Szybkie, efektowne i absolutnie pyszne – desery na herbatnikach to hit każdej kuchni!

W galerii pod materiałem wideo znajdziecie jeszcze więcej przepisów na ciasta bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie herbatników
  • 1 duża puszka masy krówkowej
  • 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
  • 1 duże (500 g) opakowanie mascarpone
  • 150 g chałwy,  wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę schłodzić w lodówce, jeśli jest taka możliwość warto również schłodzić pazury miksera i miskę, w której będzie ubijana śmietana.
  • Śmietanę ubić na sztywno, uważając, żeby jej nie przebić, zazwyczaj wystarcza 2-3 minuty.
  • Po 2 minutach ubijania zmniejszyć obroty miksera i obserwować śmietanę. Gdy tylko pazury zaczną zostawiać wyraźny ślad, zakończyć ubijanie.
  • W drugiej misce zmiksować mascarpone z 2/3 opakowania masy krówkowej, a następnie wymieszać delikatnie ale dokładnie z ubitą śmietaną.
  • Niedużą kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  • Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć 1/3 masy, następnie herbatniki, masę, herbatniki i ponownie masę.
  • Ostatnią warstwę herbatników posmarować na wierzchu pozostałą masą krówkową i posypać wiórkami kokosowymi lub startą na tarce chałwą.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej