Ciasto leniwej synowej - deser na herbatnikach, który zrobisz dosłownie w 15 minut
2022-02-25

łatwy
20 min
12
Ciasto leniwej synowej to super patent na pyszny deser, którym zaskoczysz nie tylko teściową. Smakuje jak wykwintny tort, a przygotujesz je w 15 minut z prostych składników. Jedyne, do czego trzeba przyłożyć większa uwagę to ubijanie śmietany, aby jej nie przebić. Reszta robi się sama.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie herbatników
- 1 duża puszka masy krówkowej
- 1 duże opakowanie śmietany kremówki 30 lub 36 %
- 1 duże (500 g) opakowanie mascarpone
- 150 g chałwy lub wiórków kokosowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę schłodzić w lodówce, jeśli jest taka możliwość warto również schłodzić pazury miksera i miskę, w której będzie ubijana śmietana.
- Śmietanę ubić na sztywno, uważając, żeby jej nie przebić, zazwyczaj wystarcza 2-3 minuty. Po 2 minutach ubijania zmniejsz obroty miksera i obserwuj śmietanę. Gdy tylko pazury zaczną zostawiać wyraźny ślad, zakończ ubijanie.
- W drugiej misce zmiksuj mascarpone z 2/3 opakowania may krówkowej, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie ze śmietaną.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na spodzie ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć 1/3 masy, następnie herbatniki, masę i herbatniki i ponownie masę.
- Ostatnią warstwę herbatników posmarować na wierzchu pozostałą masą krówkową i posypać wiórkami kokosowymi lub startą na tarce chałwą.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie