Ciasto jeżyk na herbatnikach - przepis na domowe jeżyki bez pieczenia

Ciasto jeżyk
Autor: Shutterstock Ciasto jeżyk smakuje jak popularne ciasteczka.
łatwy
35 min
12

Ciasto jeżyk ma smak łudząco podobny do popularnych ciasteczek. Kruche herbatniki łączy delikatny krem śmietankowy, słodyczy całości dodaje kajmak, a wykończenie stanowi pyszna polewa z mlecznej czekolady z dodatkiem bakalii. To deser, który nie wymaga wiele wysiłku, nie trzeba go piec, wystarczy przygotować i schłodzić.

SKŁADNIKI

  • 1 duże opakowanie (500 g) maślanych herbatników
  • 1 duże opakowanie (400 ml) śmietanki kremówki 36%
  • 1 małe opakowanie (200-250 g) mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 spore garście bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
  • 1 tabliczka czekolady
  • 0,5 szklanki kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodawać po łyżce serek na przemian z mlekiem w proszku, mieszać na małych obrotach miksera.
  • Na koniec wlać cienkim strumykiem wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • Kwadratową lub prostokątną formę do ciasta, o boku ok.25 cm wyłożyć folią spożywczą.
  • Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników, posmarować kremem, ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Czynność powtarzać do zużycia składników, przy czym ostatnią warstwę powinny stanowić ciasteczka.
  • Na wierzchniej warstwie herbatników rozprowadzić równomiernie masę krówkową i obficie obsypać posiekanymi orzechami oraz rodzynkami.
  • Czekoladę połamać na kawałki i wraz ze śmietaną włożyć do metalowej miseczki, umieścić ją na garnku z wrzącą wodą.
  • Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, wystudzić, polać ciasto. Wstawić do lodówki n a2-3 godziny.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej