Ciasto jeżyk na herbatnikach - przepis na domowe jeżyki bez pieczenia
2021-10-26
łatwy
35 min
12
Ciasto jeżyk ma smak łudząco podobny do popularnych ciasteczek. Kruche herbatniki łączy delikatny krem śmietankowy, słodyczy całości dodaje kajmak, a wykończenie stanowi pyszna polewa z mlecznej czekolady z dodatkiem bakalii. To deser, który nie wymaga wiele wysiłku, nie trzeba go piec, wystarczy przygotować i schłodzić.
SKŁADNIKI
- 1 duże opakowanie (500 g) maślanych herbatników
- 1 duże opakowanie (400 ml) śmietanki kremówki 36%
- 1 małe opakowanie (200-250 g) mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- 1 puszka masy krówkowej
- 2 spore garście bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
- 1 tabliczka czekolady
- 0,5 szklanki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości gorącej wody i odstawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodawać po łyżce serek na przemian z mlekiem w proszku, mieszać na małych obrotach miksera.
- Na koniec wlać cienkim strumykiem wystudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać.
- Kwadratową lub prostokątną formę do ciasta, o boku ok.25 cm wyłożyć folią spożywczą.
- Dno blaszki wyłożyć warstwą herbatników, posmarować kremem, ułożyć kolejną warstwę herbatników.
- Czynność powtarzać do zużycia składników, przy czym ostatnią warstwę powinny stanowić ciasteczka.
- Na wierzchniej warstwie herbatników rozprowadzić równomiernie masę krówkową i obficie obsypać posiekanymi orzechami oraz rodzynkami.
- Czekoladę połamać na kawałki i wraz ze śmietaną włożyć do metalowej miseczki, umieścić ją na garnku z wrzącą wodą.
- Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, wystudzić, polać ciasto. Wstawić do lodówki n a2-3 godziny.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?