Ciasto dyniowe z mandarynkami: coś słodkiego na dzisiaj!

Ciasto dyniowe z mandarynkami: coś słodkiego na dzisiaj!
Autor: Shutterstock.com
łatwy
30 min
6

Ciasto dyniowe z mandarynkami, a raczej typowo amerykański placek na kruchym spodzie z pysznym dyniowo-mandarynkowym nadzieniem. Nasze ciasto dyniowe z mandarynkami jest szczególnie owocowe i wcale nie jest trudne. Po prostu wypróbuj i ciesz się smakiem placka z rodziną i bliskimi! 

SKŁADNIKI

  • Na kruchy spód do placka:
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Na dyniowe nadzienie:
  • 700 g pulpy dyniowej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • 5 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g serka śmietankowego
  • 100 g mandarynek, z puszki
  • trochę mandarynek świeżych do dekoracji
  • trochę pistacji, posiekanych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj porcjami masło, żółtko i sok z cytryny i wymieszaj hakiem do ciasta. Ciasto uformować w kulkę rękoma i zagnieść do uzyskania gładkości na posypanej mąką powierzchni.
  • Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie wymieszaj razem dynię, cukier, cynamon, goździki i konfiturę z pomarańczy. Dodać jajka, sól i serek śmietankowy i ubić mikserem na jednolitą masę. Następnie dokładnie osusz mandarynki z syropu z puszki i włóż do masy. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i włożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok. 26 cm średnicy). Ułożyć ciasto w formie i kilkakrotnie nakłuć całą powierzchnię ciasta widelcem. Teraz na ciasto wylać dyniowe nadzienie.
  • Piecz ciasto przez 60 do 70 minut, a następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć.
  • Obierz i oczyść mandarynki i rozłóż je na cieście razem z posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Ciasto z dynią - 12 przepisów na ciasta dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej