Ciasto dyniowe z mandarynkami: coś słodkiego na dzisiaj!
2021-11-17

łatwy
30 min
6
Ciasto dyniowe z mandarynkami, a raczej typowo amerykański placek na kruchym spodzie z pysznym dyniowo-mandarynkowym nadzieniem. Nasze ciasto dyniowe z mandarynkami jest szczególnie owocowe i wcale nie jest trudne. Po prostu wypróbuj i ciesz się smakiem placka z rodziną i bliskimi!
SKŁADNIKI
- Na kruchy spód do placka:
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 1 szczypta soli
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki soku z cytryny
- Na dyniowe nadzienie:
- 700 g pulpy dyniowej
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka goździków
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 5 jajek
- 1 szczypta soli
- 250 g serka śmietankowego
- 100 g mandarynek, z puszki
- trochę mandarynek świeżych do dekoracji
- trochę pistacji, posiekanych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj kruche ciasto. W tym celu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodaj porcjami masło, żółtko i sok z cytryny i wymieszaj hakiem do ciasta. Ciasto uformować w kulkę rękoma i zagnieść do uzyskania gładkości na posypanej mąką powierzchni.
- Przykryj ciasto i odstaw do lodówki na 30 minut.
- W międzyczasie wymieszaj razem dynię, cukier, cynamon, goździki i konfiturę z pomarańczy. Dodać jajka, sól i serek śmietankowy i ubić mikserem na jednolitą masę. Następnie dokładnie osusz mandarynki z syropu z puszki i włóż do masy.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C góra-dół. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką powierzchni i włożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (ok. 26 cm średnicy). Ułożyć ciasto w formie i kilkakrotnie nakłuć całą powierzchnię ciasta widelcem. Teraz na ciasto wylać dyniowe nadzienie.
- Piecz ciasto przez 60 do 70 minut, a następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć.
- Obierz i oczyść mandarynki i rozłóż je na cieście razem z posiekanymi pistacjami. Smacznego!
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!