Ciasto czekoladowo-buraczane: nietuzinkowe i pyszne [przepis]
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Szukasz przepisu na zdrowy deser? Spróbuj czekoladowego ciasta z buraków. Najlepiej użyj buraków pieczonych - będą słodsze i zachowają więcej wartości odżywczych.
SKŁADNIKI
- 4 upieczone średnie buraki
- 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- szklanka brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 czubate łyżki kakao
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec, owinięte w folię aluminiową w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut
- Ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na bardzo drobnej tarce.
- Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę i szczyptę soli.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijając, dodaj olej i wanilię, następnie, delikatnie mieszając, dodawaj starte buraki i suche składniki.
- Ciasto wyłóż do nasmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.