Ciasto czekoladowo-buraczane: nietuzinkowe i pyszne [przepis]

2021-03-29
Anna Olchowik
Ciasto czekoladowo-buraczane
Autor: thinkstockphotos.com Czekolada plus buraki? To - wydawałoby się - ekscentryczne połączenie jest wyjątkowo udane
łatwy
60 min
4

Szukasz przepisu na zdrowy deser? Spróbuj czekoladowego ciasta z buraków. Najlepiej użyj buraków pieczonych - będą słodsze i zachowają więcej wartości odżywczych.

SKŁADNIKI

  • 4 upieczone średnie buraki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec, owinięte w folię aluminiową w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut
  • Ostudzone buraki obierz ze skórki i zetrzyj na bardzo drobnej tarce.
  • Wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, sodę i szczyptę soli.
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijając, dodaj olej i wanilię, następnie, delikatnie mieszając, dodawaj starte buraki i suche składniki.
  • Ciasto wyłóż do nasmarowanej masłem i posypanej mąką formy i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.
Anna Olchowik