Ciasto czekoladowe z piankową glazurą
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Przepis na ciasto czekoladowe z piankową glazurą zrobioną z pianek marshmallows. Sprawdź, jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe na popołudniowy deser.
SKŁADNIKI
- 125 g masła
- 225 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 85 g gorzkiej czekolady
- 1 1/2 szklanki maślanki
- 175 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
- Lukier: 175 g pianek Chamallows Barbecue
- 1 łyżka mleka
- 2 białka
- 2 łyżki cukru
- 50 g tartej mlecznej czekolady
- Kamień do pieczenia pizzy na grillu
- Papier do pieczenia
- Forma do ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy.
- W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść na siatce wewnątrz grilla. Piecz ciasto przez ok. 50 minut.
- W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows razem z mlekiem, aż do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek.
- Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.