Ciasto czekoladowe z piankową glazurą

2021-03-29
mat. pras. Haribo
Ciasto czekoladowe z piankową glazurą
Autor: mat. pras. Haribo Proste ciasto czekoladowe z glazurą z pianek marshmallows
łatwy
90 min
4

Przepis na ciasto czekoladowe z piankową glazurą zrobioną z pianek marshmallows. Sprawdź, jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe na popołudniowy deser. 

SKŁADNIKI

  • 125 g masła
  • 225 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 175 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • Lukier: 175 g pianek Chamallows Barbecue
  • 1 łyżka mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g tartej mlecznej czekolady
  • Kamień do pieczenia pizzy na grillu
  • Papier do pieczenia
  • Forma do ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj razem masło, cukier, jajka i cukier waniliowy.
  • W garnku z gotującą się wodą umieść miskę i rozpuść w niej gorzką czekoladę. Stopniowo dolewaj do niej maślankę, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  • W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, a następnie połącz z pozostałymi składnikami i za pomocą miksera mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto wlej do wysmarowanej masłem formy i umieść na siatce wewnątrz grilla. Piecz ciasto przez ok. 50 minut.
  • W rondelku podgrzej na małym ogniu pianki Chamallows razem z mlekiem, aż do całkowitego rozpuszczenia się pianek. Odsuń rondelek z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ubij sztywną pianę z białek i 2 łyżek cukru, a potem dodaj ją do rozpuszczonych pianek.
  • Piankową glazurę rozprowadź na ostudzonym cieście, a wierzch udekoruj wiórkami czekolady lub leśnymi owocami.
mat. pras. Haribo