Ciasto czekoladowe, które zniewala zmysły: przepis
2021-03-29
średni
25 min
4
Ciasto czekoladowe warto włączyć do menu romantycznej kolacji, ponieważ czekolada to afrodyzjak. Oto przepis na ciasto, które zniewala zmysły!
SKŁADNIKI
- 26 dag masła
- 26 dag cukru kryształu
- 26 dag czekolady gorzkiej
- 12 żółtek
- 8 białek
- 2 łyżki bułki tartej
- 5 dag posiekanych w paseczki migdałów lub/i posiekanych orzechów
- tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuścić na parze i odstawić do ostudzenia.
- Masło dokładnie utrzeć w makutrze. Dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce ostudzonej czekolady.
- Ubić pianę, dodając po trochu cukier.
- Ubitą pianę oraz bułkę tartą dodawać po trochu do masy maślanej, cały czas delikatnie mieszając.
- 1/3 masy odstawić w chłodne miejsce (ale nie do lodówki).
- Resztę ciasta podzielić na dwie części i upiec osobno w okrągłej tortownicy – 15 minut w temperaturze ok. 220 stopni (lub 25 minut w temperaturze 180 stopni).
- Po ostudzeniu przełożyć i posmarować cały torcik odstawioną trzecią częścią masy. Posypać migdałami i/lub orzechami.