Ciasto czekoladowe bez mąki - DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nawet na diecie mamy czasem chęć na małe, słodkie co nieco. Życie zupełnie bez słodyczy jest pozbawione blasku i radości, dlatego pokazujemy jak osłodzić sobie dietę niskowęglowodanową ciastem czekoladowym bez mąki. Ciasto jest bezglutenowe. Jedna porcja zawiera ok. 280 kcal.
SKŁADNIKI
- 300 g ciemnej czekolady (70% kakao)
- 175 g masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 5 jajek w temp. pokojowej
- 6 łyżek śmietany kremówki
- 4 łyżeczki słodziku
- DLA OZDOBY:
- owoce do przybrania (borówki, truskawki)
- bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do ciasta o średnicy ok. 23 cm., zarówno spód, jak i boki.
- W rondlu rozpuść czekoladę połamaną na kawałki, wolno, na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Odstaw rondel, dodaj cukier wanilinowy.
- W osobnym naczyniu ubij jajka, śmietanę i słodzik, wymieszaj z czekoladą i wlej wszystko do blaszki.
- Piecz 45 minut, aż wierzch będzie kruchy. Wyjmij ciasto, ostudź, obkrój nożem brzegi ciasta dookoła.
- Przełóż na paterę i ozdób wierzch owocami i bitą śmietaną lub posyp kakao.