Ciasto czekoladowe bez mąki - DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA

2021-03-29
Ciasto czekoladowe bez mąki - DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe bez mąki (bezglutenowe, dieta niskowęglowodanowa)
łatwy
15 min
4

Nawet na diecie mamy czasem chęć na małe, słodkie co nieco. Życie zupełnie bez słodyczy jest pozbawione blasku i radości, dlatego pokazujemy jak osłodzić sobie dietę niskowęglowodanową ciastem czekoladowym bez mąki. Ciasto jest bezglutenowe. Jedna porcja zawiera ok. 280 kcal.

SKŁADNIKI

  • 300 g ciemnej czekolady (70% kakao)
  • 175 g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 jajek w temp. pokojowej
  • 6 łyżek śmietany kremówki
  • 4 łyżeczki słodziku
  • DLA OZDOBY:
  • owoce do przybrania (borówki, truskawki)
  • bita śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do ciasta o średnicy ok. 23 cm., zarówno spód, jak i boki.
  • W rondlu rozpuść czekoladę połamaną na kawałki, wolno, na małym ogniu, ciągle mieszając, żeby się nie przypaliła. Odstaw rondel, dodaj cukier wanilinowy.
  • W osobnym naczyniu ubij jajka, śmietanę i słodzik, wymieszaj z czekoladą i wlej wszystko do blaszki.
  • Piecz 45 minut, aż wierzch będzie kruchy. Wyjmij ciasto, ostudź, obkrój nożem brzegi ciasta dookoła.
  • Przełóż na paterę i ozdób wierzch owocami i bitą śmietaną lub posyp kakao.