Ciasto caprese: przepis na deser z Neapolu wg Paula Hollywooda

2021-03-29
Ciasto caprese: przepis na deser z Neapolu wg Paula Hollywooda
Autor: mat. prasowe Polsat Food Network Paul Hollywood prezentuje tradycyjne włoskie ciasto
średni
60 min
4

Paul Hollywood to znany brytyjski kucharz i piekarz, który eksploruje świat w poszukiwaniu inspirujących receptur. Podajemy przepis na ciasto caprese pochodzący z Neapolu. Więcej na temat wyprawy Brytyjczyka do Włoch i Rosji w programie "Paul Hollywood i miejskie wypieki" 5 października o 22 na Polsat Food Network.

źródło: mat. prasowe Polsat Food Network

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 100 g całych, obranych ze skórki migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 jajek (oddzielnie białko i żółtko)
  • 160 g cukru pudru
  • 265 g gorzkiej czekolady - roztopionej
  • 50 g posiekanych migdałów
  •  
  • polewa:
  • 70 ml wody
  • 90 g drobnego cukru
  • 30 g kakao
  • 25 g płynnej glukozy
  • 2 płaty żelatyny
  •  
  • kandyzowana cytryna do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj głęboką na 20 cm formę do pieczenia.
  • Przygotowanie ciasta zacznij od zmielenia całych migdałów z 50 g cukru pudru w robocie kuchennym.
  • Wbij całe jajko, żółtka oraz 160 g cukru pudru. Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Ubij białka.
  • Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę z żółtkami i miksturą z cukru. Dodaj mielone i siekane migdały. Teraz spokojnie, po łyżce, dodaj ubite białka.
  • Wlej miksturę do przygotowanej formy i piecz około 40-45 minut.
  • By przygotować polewę, wlej do garnuszka wodę, dodaj cukier, kakao i glukozę, a wszystko doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
  • Wrzuć płaty żelatyny do garnka i zalej wodą, żeby zmiękły. Odsącz i wrzuć do garnka ze składnikami do polewy. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
  • Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż na paterę. Polej polewą i udekoruj kandyzowaną cytryną.