Ciasto caprese: przepis na deser z Neapolu wg Paula Hollywooda
2021-03-29

średni
60 min
4
Paul Hollywood to znany brytyjski kucharz i piekarz, który eksploruje świat w poszukiwaniu inspirujących receptur. Podajemy przepis na ciasto caprese pochodzący z Neapolu. Więcej na temat wyprawy Brytyjczyka do Włoch i Rosji w programie "Paul Hollywood i miejskie wypieki" 5 października o 22 na Polsat Food Network.
źródło: mat. prasowe Polsat Food Network
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 100 g całych, obranych ze skórki migdałów
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 5 jajek (oddzielnie białko i żółtko)
- 160 g cukru pudru
- 265 g gorzkiej czekolady - roztopionej
- 50 g posiekanych migdałów
- polewa:
- 70 ml wody
- 90 g drobnego cukru
- 30 g kakao
- 25 g płynnej glukozy
- 2 płaty żelatyny
- kandyzowana cytryna do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj głęboką na 20 cm formę do pieczenia.
- Przygotowanie ciasta zacznij od zmielenia całych migdałów z 50 g cukru pudru w robocie kuchennym.
- Wbij całe jajko, żółtka oraz 160 g cukru pudru. Zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Ubij białka.
- Zmiksuj ze sobą roztopioną czekoladę z żółtkami i miksturą z cukru. Dodaj mielone i siekane migdały. Teraz spokojnie, po łyżce, dodaj ubite białka.
- Wlej miksturę do przygotowanej formy i piecz około 40-45 minut.
- By przygotować polewę, wlej do garnuszka wodę, dodaj cukier, kakao i glukozę, a wszystko doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
- Wrzuć płaty żelatyny do garnka i zalej wodą, żeby zmiękły. Odsącz i wrzuć do garnka ze składnikami do polewy. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przełóż na paterę. Polej polewą i udekoruj kandyzowaną cytryną.