Ciasto budyniowe z truskawkami: przepis
2023-05-26
średni
50 min
4
Dieta wegetariańska
Delikatne ciasto budyniowe z truskawkami (można oczywiście użyć innych owoców, w zależności od sezonu) to prawdziwy rarytas. Ciasto z truskawkami i budyniem to kompozycja miękkiego biszkoptowego spodu, aksamitnej masy budyniowej oraz orzeźwiającej galaretki z owocami.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. drobnego cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- Masa budyniowa:
- 500 ml mleka
- 8 łyżek cukru
- 1 op. cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g miękkiego masła
- Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- około 500-750 g truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Wlewamy ocet. Na samym końcu dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką.
- Ciasto wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Z podanej ilości mleka odlewamy 1/2 szklanki. Miksujemy je z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną.
- Pozostałe mleko wraz z cukrem i cukrem wanilinowym doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy przygotowaną mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy, aż do lekkiego zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia, koniecznie szczelnie przykryte folią spożywczą, by na wierzchu nie utworzył się kożuch.
- Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu.
- Powstałą masę rozprowadzamy na zimnym biszkopcie.
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki delikatnie wciskamy w masę.
- Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia. Wylewamy na masę.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Zobacz naszą galerię z przepisami na inne ciasta z truskawkami