Ciasto bananowo-orzechowe - jak zrobić?

ciasto-bananowo-orzechowe-jak-zrobic.jpg
Autor: pixabay.com
łatwy
30 min
4

Ciasto bananowo - orzechowe jest  niezwykle proste i przygotujesz je w kilka chwil. Składniki masz zawsze pod ręką, a możesz zrobić z nich smakowity deser, który dodatkowo dostarcza witamin i minerałów doskonale wpływających na pracę mózgu.

Banany zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Obecny jest w nich też beta-karoten, witaminy z grupy B, błonnik. Zawarty w bananach magnez korzystnie wpływa na pracę mózgu i mięśni, działa antystresowo. Z kolei orzechy mają sporo wapnia, potasu, magnezu i cynku, a także witamin z grupy B poprawiających pamięć. Zawierają również dobre tłuszcze oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami i starzeniem się (m.in. odmładzającą witaminę E). Dlatego wypróbuj przepis na smaczne i bardzo zdrowe ciasto.

SKŁADNIKI

  • 4 dojrzałe banany
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g posiekanych orzechów laskowych albo włoskich
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany rozdrobnij widelcem, ale niezbyt dokładnie.
  • Dodaj do nich cukier, jajko oraz sodę i wymieszaj składniki.
  • Następnie rozpuść masło w rondelku - gdy lekko przestygnie, wlej je do masy.
  • Orzechy posiekaj na niezbyt drobne kawałki, wrzuć je do masy i dokładnie ją przemieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
  • Keksówkę, prodiż albo niedużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia albo nasmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
  • Wylej masę do formy.
  • Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze ok. 170 stopni, aż jego brzegi zaczną odstawać od formy.
  • Przed podaniem, gdy ciasto ostygnie, posyp wierzch cukrem pudrem.