Ciasto bananowo-orzechowe - jak zrobić?
Ciasto bananowo - orzechowe jest niezwykle proste i przygotujesz je w kilka chwil. Składniki masz zawsze pod ręką, a możesz zrobić z nich smakowity deser, który dodatkowo dostarcza witamin i minerałów doskonale wpływających na pracę mózgu.
Banany zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Obecny jest w nich też beta-karoten, witaminy z grupy B, błonnik. Zawarty w bananach magnez korzystnie wpływa na pracę mózgu i mięśni, działa antystresowo. Z kolei orzechy mają sporo wapnia, potasu, magnezu i cynku, a także witamin z grupy B poprawiających pamięć. Zawierają również dobre tłuszcze oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami i starzeniem się (m.in. odmładzającą witaminę E). Dlatego wypróbuj przepis na smaczne i bardzo zdrowe ciasto.
SKŁADNIKI
- 4 dojrzałe banany
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- 5 dag masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 100 g posiekanych orzechów laskowych albo włoskich
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany rozdrobnij widelcem, ale niezbyt dokładnie.
- Dodaj do nich cukier, jajko oraz sodę i wymieszaj składniki.
- Następnie rozpuść masło w rondelku - gdy lekko przestygnie, wlej je do masy.
- Orzechy posiekaj na niezbyt drobne kawałki, wrzuć je do masy i dokładnie ją przemieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.
- Keksówkę, prodiż albo niedużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia albo nasmaruj margaryną i posyp bułką tartą.
- Wylej masę do formy.
- Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze ok. 170 stopni, aż jego brzegi zaczną odstawać od formy.
- Przed podaniem, gdy ciasto ostygnie, posyp wierzch cukrem pudrem.