Ciasto Balladyna: przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową

2021-03-06
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Ciasto Balladyna: przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową
Autor: Shutterstock Przepyszne ciasto Balladyna z kremem twarożkowym i galaretką malinową kusi o każdej porze roku
łatwy
45 min
4

Ciasto Balladyna to piękny deser inspirowany balladą wierszem Juliusza Słowackiego. Balladyna, rywalizująca o rękę księcia, za garnek malin zabiła swoją siostrę Alinę... Zbrodnia to straszna. Ale jeszcze większą zbrodnią jest nie przygotować tego pysznego ciasta z malinami. Oto przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową!

Składniki

Na biszkopt:

2 jajka rozmiar M

50 g mąki

50 g cukru

30 g masła, stopionego i przestudzonego

1/6 łyżeczki soli

Na krem serowy:

600 g twarogu na sernik, trzykrotnie mielonego

150 ml śmietany kremówki 30% lub 35% tłuszczu

1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego

1/6 łyżeczki soli (tajny składniki, który reguluje równowagę słodyczy)

2 łyżki żelatyny

1/3 szklanki gorącej wody

Na dekoracyjny wierzch ciasta:

450 g malin świeżych lub mrożonych

2 galaretki malinowe

600 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzać piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. 

Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać cukier i utrzeć lub ubić mikserem na jednorodną, puszystą masę.

Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Piana powinna być sztywna.

Do żółtek dodać mąkę i stopione masło. Wymieszać. W 2-3 porcjach dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w ciasto.

Na przygotowaną blachę wylać ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką. Piec 10 minut.

Wyjąć z piekarnika i okryć papierem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 

Pora na masę serową i dekorację. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do kremu serowego wymieszać z gorącą wodą. Odstawić. 

Do twarogu dodać śmietanę, mleko skondensowane, sól i wanilię, ubić wszystko na jednorodną masę. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.

Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. To będą dwie warstwy naszego ciasta.

Na jednym biszkopcie ułożyć masę twarogową. Wyrównać wierzch. Przykryć drugim biszkoptem.

Na wierzchu ciasta ułożyć maliny. Mrożonych nie rozmrażać. Wylać na nie galaretkę. Odstawić do lodówki, aby ciasto skrzepło. 

Podawać pokrojone na prostokąty. 

MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?