Ciasto Balladyna: przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ciasto Balladyna to piękny deser inspirowany balladą wierszem Juliusza Słowackiego. Balladyna, rywalizująca o rękę księcia, za garnek malin zabiła swoją siostrę Alinę... Zbrodnia to straszna. Ale jeszcze większą zbrodnią jest nie przygotować tego pysznego ciasta z malinami. Oto przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową!
SKŁADNIKI
- Na biszkopt:
- 2 jajka rozmiar M
- 50 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g masła, stopionego i przestudzonego
- 1/6 łyżeczki soli
- Na krem serowy:
- 600 g twarogu na sernik, trzykrotnie mielonego
- 150 ml śmietany kremówki 30% lub 35% tłuszczu
- 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/6 łyżeczki soli (tajny składniki, który reguluje równowagę słodyczy)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
- Na dekoracyjny wierzch ciasta:
- 450 g malin świeżych lub mrożonych
- 2 galaretki malinowe
- 600 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać cukier i utrzeć lub ubić mikserem na jednorodną, puszystą masę.
- Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Piana powinna być sztywna.
- Do żółtek dodać mąkę i stopione masło. Wymieszać. W 2-3 porcjach dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w ciasto.
- Na przygotowaną blachę wylać ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką. Piec 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika i okryć papierem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
- Pora na masę serową i dekorację. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do kremu serowego wymieszać z gorącą wodą. Odstawić.
- Do twarogu dodać śmietanę, mleko skondensowane, sól i wanilię, ubić wszystko na jednorodną masę. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.
- Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. To będą dwie warstwy naszego ciasta.
- Na jednym biszkopcie ułożyć masę twarogową. Wyrównać wierzch. Przykryć drugim biszkoptem.
- Na wierzchu ciasta ułożyć maliny. Mrożonych nie rozmrażać. Wylać na nie galaretkę. Odstawić do lodówki, aby ciasto skrzepło.
- Podawać pokrojone na prostokąty.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?