Ciasto Balladyna: przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową

Ciasto Balladyna: przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową
Autor: Shutterstock Przepyszne ciasto Balladyna z kremem twarożkowym i galaretką malinową kusi o każdej porze roku
łatwy
45 min
4

Ciasto Balladyna to piękny deser inspirowany balladą wierszem Juliusza Słowackiego. Balladyna, rywalizująca o rękę księcia, za garnek malin zabiła swoją siostrę Alinę... Zbrodnia to straszna. Ale jeszcze większą zbrodnią jest nie przygotować tego pysznego ciasta z malinami. Oto przepis na obłędny deser z serowym kremem i galaretką malinową!

SKŁADNIKI

  • Na biszkopt:
  • 2 jajka rozmiar M
  • 50 g mąki
  • 50 g cukru
  • 30 g masła, stopionego i przestudzonego
  • 1/6 łyżeczki soli
  • Na krem serowy:
  • 600 g twarogu na sernik, trzykrotnie mielonego
  • 150 ml śmietany kremówki 30% lub 35% tłuszczu
  • 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/6 łyżeczki soli (tajny składniki, który reguluje równowagę słodyczy)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • Na dekoracyjny wierzch ciasta:
  • 450 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2 galaretki malinowe
  • 600 ml gorącej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. 
  • Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać cukier i utrzeć lub ubić mikserem na jednorodną, puszystą masę.
  • Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Piana powinna być sztywna.
  • Do żółtek dodać mąkę i stopione masło. Wymieszać. W 2-3 porcjach dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w ciasto.
  • Na przygotowaną blachę wylać ciasto. Wierzch wyrównać szpatułką. Piec 10 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i okryć papierem do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia. 
  • Pora na masę serową i dekorację. Galaretki malinowe rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do przestygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do kremu serowego wymieszać z gorącą wodą. Odstawić. 
  • Do twarogu dodać śmietanę, mleko skondensowane, sól i wanilię, ubić wszystko na jednorodną masę. Na koniec dodać żelatynę i wymieszać.
  • Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. To będą dwie warstwy naszego ciasta.
  • Na jednym biszkopcie ułożyć masę twarogową. Wyrównać wierzch. Przykryć drugim biszkoptem.
  • Na wierzchu ciasta ułożyć maliny. Mrożonych nie rozmrażać. Wylać na nie galaretkę. Odstawić do lodówki, aby ciasto skrzepło. 
  • Podawać pokrojone na prostokąty. 
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej