Ciasto Aperol Spritz - puszyste, słodkie, z nutką ulubionego drinka
      2022-08-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          10
      
    Deser czy ulubiony drink? A może 2 w 1? To ciasto z dodatkiem likieru Aperol może przyprawić o zawrót głowy choć alkoholu w nim tyle, co na lekarstwo. Puszyste ciasto jogurtowe z dodatkiem skorki pomarańczowej, a na nim świeże owoce i polewa aromatyzowana popularnym likierem. Słodko, ale z nutka goryczki, żeby nie było nudno. Pysznie!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 0,5 łyżeczki soli
 - 2 duże jajka
 - 1 szklanka jogurtu greckiego
 - 0,5 szklanki oleju
 - skórka otarta z pomarańczy
 - 0,5 szklanki soku z pomarańczy
 - 1 szklanka cukru
 - Polewa
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 4 łyżki Aperolu
 - sok pomarańczowy
 - plastry pomarańczy do dekoracji
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
 - W drugiej misce zmiksować jajka, cukier, jogurt, olej i sok pomarańczowy , dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.
 - Dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
 - Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do suchego patyczka.
 - Cukier puder dokładnie połączyć z Aperolem, jeśli polewa będzie za gęsta dodać soku pomarańczowego.
 - Polewę rozprowadzić po cieście, wierzch udekorować plasterkami pomarańczy.
 
 Dlaczego warto jeść pomarańcze?