Ciasto Aperol Spritz - puszyste, słodkie, z nutką ulubionego drinka

2022-08-04
Ciasto aperol spitz
Autor: Shutteratock Ciasto aperol spitz to pyszny deser z nutą ziołowego likieru.
łatwy
35 min
10

Deser czy ulubiony drink? A może 2 w 1? To ciasto z dodatkiem likieru Aperol może przyprawić o zawrót głowy choć alkoholu w nim tyle, co na lekarstwo. Puszyste ciasto jogurtowe z dodatkiem skorki pomarańczowej, a na nim świeże owoce i polewa aromatyzowana popularnym likierem. Słodko, ale z nutka goryczki, żeby nie było nudno. Pysznie!

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki oleju
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 0,5 szklanki soku z pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • Polewa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki Aperolu
  • sok pomarańczowy
  • plastry pomarańczy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
  • W drugiej misce zmiksować jajka, cukier, jogurt, olej i sok pomarańczowy , dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.
  • Dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
  • Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do suchego patyczka.
  • Cukier puder dokładnie połączyć z Aperolem, jeśli polewa będzie za gęsta dodać soku pomarańczowego.
  • Polewę rozprowadzić po cieście, wierzch udekorować plasterkami pomarańczy.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Galeria: Ciasta na upały - najlepsze i najłatwiejsze letnie wypieki