Ciasto Aperol Spritz - puszyste, słodkie, z nutką ulubionego drinka
2022-08-04

łatwy
35 min
10
Deser czy ulubiony drink? A może 2 w 1? To ciasto z dodatkiem likieru Aperol może przyprawić o zawrót głowy choć alkoholu w nim tyle, co na lekarstwo. Puszyste ciasto jogurtowe z dodatkiem skorki pomarańczowej, a na nim świeże owoce i polewa aromatyzowana popularnym likierem. Słodko, ale z nutka goryczki, żeby nie było nudno. Pysznie!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 0,5 szklanki oleju
- skórka otarta z pomarańczy
- 0,5 szklanki soku z pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- Polewa
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 łyżki Aperolu
- sok pomarańczowy
- plastry pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce zmiksować jajka, cukier, jogurt, olej i sok pomarańczowy , dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać.
- Dodać suche składniki z pierwszej miski i dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
- Przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do suchego patyczka.
- Cukier puder dokładnie połączyć z Aperolem, jeśli polewa będzie za gęsta dodać soku pomarańczowego.
- Polewę rozprowadzić po cieście, wierzch udekorować plasterkami pomarańczy.
Dlaczego warto jeść pomarańcze?