Chlebki owocowo-żurawinowe: przepis na święta
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Chlebki owocowo-żurawinowe to doskonałe pieczywo na świąteczny stół. Miodowy smak, żurawina i orzechy - nikt nie będzie umiał im się oprzeć!
SKŁADNIKI
- 50 gr orzechów włoskich
- 50 gr migdałów bez skórki
- 50 gr orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru
- 150 gr całej, suszonej żurawiny
- 2 szczypty mielonych kwiatów gałki muszkatołowej
- 2 szczypty mielonego kardamonu
- 1 szczypta soli
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 120 gr płynnego miodu
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki syropu z agawy
- 80 gr mąki
- 2 szczypty proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka kakao
- Dodatkowo: 125 gr przesianego cukru pudru 2-3 łyżki rumu (lub soku) i kilka suszonych żurawin do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy prażymy na patelni, posypujemy cukrem i krótko karmelizujemy. Przekładamy na talerz i pozostawiamy na chwilę do wystygnięcia, po czym mielimy delikatnie w młynku elektrycznym.
- Orzechy, żurawinę, przyprawy i cukier waniliowy mieszamy w misce.
- Miód i wodę zagotowujemy w rondelku, cały czas mieszając. Następnie zalewamy miksturą mieszankę orzechowo-żurawinową, dodając syrop z agawy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao i dodajemy do masy żurawinowo-orzechowej.
- Przygotowujemy 4 prostokątne foremki do pieczenia (8x7 cm, wys. 5 cm) i smarujemy je po wewnętrznej stronie masłem. Nakładamy ciasto bardzo dokładnie, aby nie powstały puste przestrzenie. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (piekarnik gazowy: poziom 3-4/ termoobieg: 180°C) i pieczemy około 20 minut.
- Natychmiast po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek, pozostawiamy do ostygnięcia, następnie zawijamy w folię i odkładamy na 1 – 2 dni.
- Cukier puder rozpuszczamy w rumie tak, aby wytworzyła się polewa. Smarujemy nią chlebki i dekorujemy żurawiną.