Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem - jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gdy w lasach pełno jagód, nie sposób ich nie wykorzystać w kuchni. Do tego celu polecamy jagodzianki, które z dodatkiem świeżych owoców smakują znakomicie. Podajemy sprawdzony przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami i miodem.
Bułeczki z jagodami
Racuszki z jagodami
Jagodniki
SKŁADNIKI
- NADZIENIE:
- 250 g jagód wymieszanych z połową szklanki cukru
- CIASTO:
- 0.5 kg mąki pszennej
- 75 ml mleka
- 75 ml wody
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g miodu
- 1 płaska łyżeczki soli
- 35 g cukru
- 50 ml oleju roślinnego
- PRZED PIECZENIEM:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- trochę cukru do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Całe jajka i żółtka ucieramy z cukrem i miodem na gładką masę.
- Drożdże rozpuszczamy w mleku, łączymy z jajkami. Miksujemy. Powoli dodajemy pozostałe składniki. Ciasto będzie gęstsze, więc zagniatamy je albo ręcznie, albo mikserem z haczykami do zagniatania. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Wówczas podwoi swoją objętość.
- Po godzinie odrywamy kawałek ciasta, kształtujemy placuszki, nakładamy na nie łyżkę jagód i dokładnie zlepiamy.
- Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
- Ulepione bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i odstawiamy na 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. (Czas należy kontrolować, bo zależy on wielkości jagodzianek.)