Brownie z burakami: to ciasto zjesz bez poczucia winy!
2021-11-08
łatwy
15 min
4
Brownie buraczane to jedno z najpyszniejszych ciast. Dodatek buraków nie tylko nadaje mu interesujący kolor, teksturę, ale także wilgotność. Do tego zawiera mnóstwo antyoksydantów i błonnika. Samo zdrowie i pychota w jednym. Takie ciasto można jeść bez poczucia winy! Absolutnie!
SKŁADNIKI
- 200 g buraków ugotowanych lub upieczonych
- 3 jajka
- 80 ml oleju roślinnego
- 100 g cukru
- ¼ łyżeczki soli
- 200 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 10 g (2 płaskie łyżeczki) proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kakao
- 2 łyżki posiekanych orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do wysokiego naczynia.
- Do buraków dodać jajka, olej, cukier i sól. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować na jednolitą masę.
- Do masy buraczanej dodać makę, kakao i proszek do pieczenia. Za pomocą rózgi lub dużej łyżki wymieszać na jednorodne ciasto.
- Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem.
- Wierzch posypać wiórkami kakao oraz posiekanymi orzechami.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Beszamel - Buraki