Brownie z burakami: to ciasto zjesz bez poczucia winy!

Brownie z burakami: to ciasto zjesz bez poczucia winy!
Autor: Shutterstock.com Brownie z burakami: to ciasto zjesz bez poczucia winy!
łatwy
15 min
4

Brownie buraczane to jedno z najpyszniejszych ciast. Dodatek buraków nie tylko nadaje mu interesujący kolor, teksturę, ale także wilgotność. Do tego zawiera mnóstwo antyoksydantów i błonnika. Samo zdrowie i pychota w jednym. Takie ciasto można jeść bez poczucia winy! Absolutnie! 

SKŁADNIKI

  • 200 g buraków ugotowanych lub upieczonych
  • 3 jajka
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 100 g cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 10 g (2 płaskie łyżeczki) proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki wiórków kakao
  • 2 łyżki posiekanych orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć do wysokiego naczynia. 
  • Do buraków dodać jajka, olej, cukier i sól. Za pomocą blendera ręcznego zmiksować na jednolitą masę.
  • Do masy buraczanej dodać makę, kakao i proszek do pieczenia. Za pomocą rózgi lub dużej łyżki wymieszać na jednorodne ciasto.
  • Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem.
  • Wierzch posypać wiórkami kakao oraz posiekanymi orzechami. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C. 
Beszamel - Buraki

Zobacz GALERIĘ Ciasto z dynią - 12 przepisów na ciasta dyniowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej