Brownie: przepis na klasyczne ciasto czekoladowe z orzechami

jak-zrobic-doskonale-brownie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Brownie powinno mieć wilgotną zakalcowatą konsystencję
łatwy
0 min
4

Brownie czekoladowe to jedno z najsmaczniejszych, choć jednocześnie najbardziej kalorycznych ciast. To też bomba z cennym magnezem. Brownie zawiera mnóstwo zdrowej, ciemnej czekolady i orzeszków. Tak zatem możemy się rozgrzeszyć, jeśli zjemy więcej niż jeden kawałek tego smakołyku.

Krojone w kwadraty brownie jest zbite, wilgotne w środku, a nawet nieco zakalcowate. „Nieudaną” recepturę Ameryka zawdzięcza pewnej gospodyni domowej, która robiąc ciasto czekoladowe, zapomniała o proszku do pieczenia. Na szczęście rezultat był równie smakowity, a może nawet lepszy, niż gdyby o proszku pamiętała. Jeśli chcemy, by brownie było bardziej wilgotne, wręcz ciągnące się jak krówka w środku, należy je piec nieco mniej niż pół godziny.

SKŁADNIKI

  • 160 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
  • 180 g masła
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • ¾ szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki pokruszonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do schłodzonej, ale wciąż płynnej czekolady.
  • Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku a potem, stopniowo, mąkę.
  • Połowę ubitych na sztywno białek dodajemy delikatnie do masy i dokładnie mieszamy, potem łączymy z pozostałą częścią białek.
  • Dodajemy pokruszone orzechy.
  • Całą masę wlewamy do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  • Pieczemy przez ok. 25-35 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Katarzyna Jaraczewska
więcej