Brownie: przepis na klasyczne ciasto czekoladowe z orzechami
Brownie czekoladowe to jedno z najsmaczniejszych, choć jednocześnie najbardziej kalorycznych ciast. To też bomba z cennym magnezem. Brownie zawiera mnóstwo zdrowej, ciemnej czekolady i orzeszków. Tak zatem możemy się rozgrzeszyć, jeśli zjemy więcej niż jeden kawałek tego smakołyku.
Krojone w kwadraty brownie jest zbite, wilgotne w środku, a nawet nieco zakalcowate. „Nieudaną” recepturę Ameryka zawdzięcza pewnej gospodyni domowej, która robiąc ciasto czekoladowe, zapomniała o proszku do pieczenia. Na szczęście rezultat był równie smakowity, a może nawet lepszy, niż gdyby o proszku pamiętała. Jeśli chcemy, by brownie było bardziej wilgotne, wręcz ciągnące się jak krówka w środku, należy je piec nieco mniej niż pół godziny.
SKŁADNIKI
- 160 g gorzkiej czekolady z wysoką zawartością kakao
- 180 g masła
- 3 jajka (osobno białka i żółtka)
- ¾ szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki pokruszonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy do schłodzonej, ale wciąż płynnej czekolady.
- Ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku a potem, stopniowo, mąkę.
- Połowę ubitych na sztywno białek dodajemy delikatnie do masy i dokładnie mieszamy, potem łączymy z pozostałą częścią białek.
- Dodajemy pokruszone orzechy.
- Całą masę wlewamy do prostokątnej formy, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Pieczemy przez ok. 25-35 min. w rozgrzanym do 180°C piekarniku.