Biała Dama - przepis na urzekające, delikatne ciasto
2022-03-11

łatwy
60 min
6
Biała Dama to eleganckie ciasto, pięknie prezentujące się i doskonale smakujące. Wbrew pozorom nie jest też wcale trudne do przygotowania. Polecamy je nie tylko na okazje odświętne, ale też na co dzień.
SKŁADNIKI
- BISZKOPT:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki maki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- KREM
- 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
- WARSTWA KOKOSOWA:
- 100 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru
- Do nasączenia:
- 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
- 1/4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy biszkopt: oba rodzaje mąki przesiewamy razem.
- Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej bardzo delikatnie, w kilku porcjach dodajemy mąkę - mieszając już szpatułką lub łyżką, nie mikserem.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuszczamy gorącą formę z ciastem na podłogę lub blat z wysokości około 30 cm. Chroni to biszkopt przed opadnięciem.
- W czasie, gdy biszkopt się piecze, brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.
- Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem z syropu z puszki i wody.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Serek i kremówkę mieszamy i miksujemy do powstania gęstej masy. Dodajemy cukier puder oraz żelatyną.
- Krem dzielimy na 3 części - jedną z nich wykładamy na nasączony biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Na kremie układamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go resztą ponczu.
- Wykładamy ostatnią część kremu i rozprowadzamy go szpatułką po bokach i wierzchu ciasta.
- Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnik ogniu, aż zaczną się rumienić. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie