Biała Dama - przepis na urzekające, delikatne ciasto

Biała Dama - przepis na urzekające, delikatne ciasto
Autor: Shutterstock Biała Dama to pyszne i delikatne ciasto, które z powodzeniem może zastąpić tort.
łatwy
60 min
6

Biała Dama to eleganckie ciasto, pięknie prezentujące się i doskonale smakujące. Wbrew pozorom nie jest też wcale trudne do przygotowania. Polecamy je nie tylko na okazje odświętne, ale też na co dzień.

SKŁADNIKI

  • BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki maki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • KREM
  • 300 g serka śmietankowego (może być z wiaderka)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • WARSTWA KOKOSOWA:
  • 100 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • Do nasączenia:
  • 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń ( z puszki)
  • 1/4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowujemy biszkopt: oba rodzaje mąki przesiewamy razem.
  • Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier i chwilę miksujemy, aż masa stanie się gęsta.
  • Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.
  • Do masy jajecznej bardzo delikatnie, w kilku porcjach dodajemy mąkę - mieszając już szpatułką lub łyżką, nie mikserem.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu upuszczamy gorącą formę z ciastem na podłogę lub blat z wysokości około 30 cm. Chroni to biszkopt przed opadnięciem.
  • W czasie, gdy biszkopt się piecze, brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy na kawałeczki.
  • Upieczony i ostudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Jeden blat nasączamy ponczem z syropu z puszki i wody.
  • Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • Serek i kremówkę mieszamy i miksujemy do powstania gęstej masy. Dodajemy cukier puder oraz żelatyną.
  • Krem dzielimy na 3 części - jedną z nich wykładamy na nasączony biszkopt, układamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy kolejną porcją kremu. Na kremie układamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy go resztą ponczu.
  • Wykładamy ostatnią część kremu i rozprowadzamy go szpatułką po bokach i wierzchu ciasta.
  • Masło roztapiamy razem z cukrem i dodajemy wiórki. Smażymy na średnik ogniu, aż zaczną się rumienić. Lekko studzimy i przekładamy na ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej