Bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Również na diecie ciesz się smakiem znakomitego placka

2022-08-14
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
Autor: Shutterstock Doskonały placek ze śliwkami na deser bez grama glutenu.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Bezglutenowe ciasto ze śliwkami to deser dla każdego. Ten łatwy przepis na pyszne ciasto pozwoli wam cieszyć się smakiem soczystych śliwek węgierek, nawet jeśli jesteście na diecie eliminującej gluten. 

SKŁADNIKI

  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100 g orzechów włoskich lub mąki z orzechów
  • 120 g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g niebieskich śliwek bez pestek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku. 
  • Orzechy zmielić w malakserze, razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do masy maślanej i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do ciasta.
  • Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.
  • Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50 minut. 
Dlaczego warto jeść śliwki?