Bezglutenowe ciasto ze śliwkami. Również na diecie ciesz się smakiem znakomitego placka
2022-08-14
9:49
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami to deser dla każdego. Ten łatwy przepis na pyszne ciasto pozwoli wam cieszyć się smakiem soczystych śliwek węgierek, nawet jeśli jesteście na diecie eliminującej gluten.
i
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka
- 100 g orzechów włoskich lub mąki z orzechów
- 120 g mąki bezglutenowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 300 g niebieskich śliwek bez pestek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 żółtku.
- Orzechy zmielić w malakserze, razem z mąką oraz proszkiem do pieczenia i cynamonem dodać do masy maślanej i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Wmieszać do ciasta.
- Ciasto przełożyć do formy posmarowanej masłem.
- Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 50 minut.
Dlaczego warto jeść śliwki?