Bardzo łatwe ciasto z kremem cappuccino
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto o smaku cappuccino może być receptą na niezapowiedzianych gości lub... jesienną chandrę.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy Inki
- Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki zelatyny
- 4 łyżki cappuccino o smaku orzechowym
- tarta czekolada
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddziel żółtka od białek. Z białek i cukru ubij sztywną pianę, a następnie dodaj do niej partiami żółtka, mąkę i pozostałe składniki. Przelej do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki i piecz 30 min w temperaturze 180 st.C.
- Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, a następnie wymieszaj z cappuccino. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody.
- Do rozpuszczonej żelatyny dodaj nieco gorącej wody i od razu połącz ze śmietaną. Ciasto przełóż kremem i posyp czekoladą.